Loading

Ishrana djece: 10 savjeta za izbirljivo dijete

 

Ishrana djece ne treba biti frustrirajuća. Razmotrite strategije kako bi izbjegli nadmudrivanje i kako biste postigli da izbirljivo dijete jede uravnoteženo.

Da li vaše dijete odbija da jede sve osim pohovanih pilećih štapića u zadnja dva dana? Ili bi vaše dijete radije da se igra nego da jede bilo šta?

Ako je ishrana djece glavna tema u vašem domaćinstvu-niste sami! Mnogi roditelji se brinu za ono što njihova djeca (ne) jedu. I pored toga, mnoga djeca dobivaju dovoljno različitih namirnica u toku sedmice. Ukoliko i vi vodite slične bitke, razmislite o sljedećem:

Br. 1: Poštujte apetit, odnosno nedostatak istog kod svoga djeteta

Ako dijete nije gladno nemojte ga tjerati da jede. Isto tako, nemojte tjerati dijete da jede pojedine vrste hrane i da počisti tanjir. Ta greška može pogoršati problem koji već imate. Još gore, vaše dijete može početi povezivati vrijeme obroka sa nervozom i frustracijama. Servirajte male porcije da biste izbjegli opterećivanje djeteta i dajte mu mogućnost da samo traži još ukoliko želi.

Br. 2: Držite se rutine

Služite obrok otprilike u isto vrijeme svakog dana. Ponudite djetetu sok ili mlijeko sa hranom i vodu između obroka. Ako se dijete zasiti sokom ili mlijekom tokom dana to može smanjiti apetit za obroke.

Br. 3: Budite strpljivi sa novim namirnicama

Mala djeca često dodiruju i mirišu nove namirnice, pa i stavljaju mrvice u usta da bi ih ubrzo izbacili. Možda će biti potrebno da djetetu više puta date novu namirnicu, prije nego što odluči da je pojede. Ohrabrite svoje dijete tako što ćete mu dati hranu u bojama, raznim oblicima, aromama i raznih tekstura. Služite nove namirnice sa omiljenom hranom vašeg djeteta.

Br. 4: Neka bude zabavno

Servirajte brokule i drugo povrće sa omiljenim umakom ili sosom. Izrežite namirnice u različite oblike kalupima za suhe kolačiće. Nudite djetetu namirnice koje se služe za doručak za vrijeme večere. Služite hranu različitih veselih boja.

Br. 5: Zaposlite i dijete u pripremi obroka

Kada kupujete namirnice zamolite dijete da vam pomogne odabrati voće, povrće i ostalu hranu. Nemojte kupovati ništa što ne biste voljeli da vaše dijete jede. Kod kuće ohrabrite dijete da vam pomogne oprati, dinstati i postaviti sto.

Br. 6: Budite dobar primjer

Ako vi jedete raznoliku hranu vjerovatnije je da će i vaše dijete raditi isto.

Br. 7: Budite kreativni

Dodajte isjeckane brokule ili zelene paprike u sos za špagete, prekrijte žitarice kriškama voća ili umiješajte rendane tikvice i mrkve u složenac i supu.

Br. 8: uklonite sva ometanja

Ugasite televizor i ostale elektronske dodatke tokom jela. To će pomoći djetetu da se fokusira na jelo. Imajte na umu i to da reklame na televiziji mogu biti uzrok traženja slatkiša.

Br. 9: Nemojte nuditi slatkiše kao nagradu za pojeden obrok

Zadržavanje deserta na kraju šalje poruku djetetu da je desert najbolja hrana, što može povećati želju za slatkim. Možete odabrati jednu ili dvije noći u sedmici kao desert-noći, a ostalim danima ne služiti desert. Ili, ostalim danima možete napraviti zdravi desert od voća, jogurta ili drugih zdravih namirnica.

Br. 10: Nemojte biti brzinska kuharica

Spremanje odvojenog obroka za dijete nakon što ono odbije jesti spremljeni obrok može pogoršati izbirljivost. Ohrabrite dijete da ostane za stolom tokom obroka, čak i ako ne jede. Budite uporni u tome da djetetu nudite zdrave opcije sve dok mu to ne postane normalno i prihvatljivo.

Ako se brinete da izbirljivost djeteta može rezultirati usporenjem rasta i razvoja vašeg djeteta, konsultujte se sa pedijatrom. Možete praviti video snimke vrste i količine namirnica koje vaše dijete jede, tako tri dana. Možda vam to pomogne da shvatite da li zaista ima razloga za brigu.

Šta god da radite imajte na umu da se promjene u navikama neće desiti preko noći. Ali, mali koraci koje uporno činite svaki dan mogu pomoći da vase dijete stekne zdrave navike u ishrani, što će mu puno značiti za cijeli život.

Prilagođen prijevod sa: Mayoclinic

Dobre Kalorije