Loading

Ishrana djece sa anemijom zbog nedostatka željeza

Idealan izvor svih hranljivih materija, uključujući i gvožđe jeste majčino mlijeko. Iako ga ima malo ( 0,1-1,5mg/L), jako dobro se apsorbuje, tako da kad god je moguće glavna hrana za bebu treba da bude majčino mlijeko.

Kravlje mlijeko također sadrži mali procenat gvožđa, a apsorpcija je veoma loša (10%). Proteinski agregati koji nastaju u nedovoljno termički obrađenom mlijeku mogu da oštete sluzokožu crijeva i dovedu do dodatnog gubitka željeza stolicom.

Ako ne doji

U slučaju da dojenje nije moguće, ishrana bebe treba da se bazira na primjeni adaptiranih mliječnih formula bar do navršenih šest meseci, po mogućstvu do kraja prve godine.

Kada se u ishanu djeteta uvede nemliječna ishrana, najbolji izvor željeza predstavlja meso. U mesu je željezo u takvom obliku da se najbolje apsorbuje, što je mnogo važnije od same koncentracije željeza. Minimalne razlike u sadržaju željeza između različitih vrsta mesa i iznutrica nisu značajne pa insistiranje na pojedinim vrstama nije opravdano (teleće, konjsko, džigerica). Djetetu treba davati meso koje j e porodici dostupno!

Iako zeleno povrće (zelje, špinat, blitva) sdrži dosta gvožđa, apsorpcija je loša jer je ometaju fosfati, oksalati, polifenoli, a u žitaricama fitati koji sa željezom stvaraju nerasvorljive komplekse.

Željezo se bolje apsorbuje iz jaja nego iz biljaka!

Uz obrok sa mesom ne uzimati mleko, jogurt ili čaj!

Tanini iz čaja takođe loše utiču na apsorpciju željeza, kao i kalcijum, fosfati i karbonati iz mlijeka i mliječnih proizvoda.

U našoj sredini neophodna je prevencija anemije kod dojenčadi

– na prirodnoj ishrani od 6. mjeseca,

– na vještačkoj ishrani od 4. mjeseca.

Kod nedonoščadi, djece sa malom tjelesnom masom na rođenju, djece iz blizanačkih trudnoća, prevencija se sprovodi od navršenog 2. mjeseca života.

Nadoknada željeza sprovodi se 3-5 meseci (još 6-8 sedmica po normalizaciji vrijednosti hemoglobina da bi se popunili depoi željeza u organizmu).

Izvor: Anemija

Članak je prenesen. Stavovi izraženi u ovom tekstu su autorovi i ne odražavaju nužno uredničku politiku i principe našeg web portala.

Dobre Kalorije