Loading

Jagorčevina u ishrani

Jagorčevinu (Primula vulgaris) ne moramo posebno predstavljati. Svako je prepoznaje. Mali žuti cvjetić žute boje, sa tamnijim žutim centrom. Postoje i druge boje ovog cvijeta, ali to su vrtne forme. Listovi su joj smežurani, s nazubljenim rubom.

cd271b67aa91792c3a0f5b6057761263.jpg

Jedno je od najranijih cvijetova u proljeće. Voli polusjenovita staništa i dobro rastu u šumama.

Jestivi su i listovi i cvjetovi jagorčevine. Lišće se može dodati u salate da doda hrskavosti i teksture.

69d85321cf5a13dd9a097162163b5c47.jpg

 

Cvjetove možete dodavati za dekoraciju raznih jela.

 

8c4e53ba231b55756ae6e1ad0d792e34.jpg

 

Jagorčevina je vrlo bliska biljci Primula verisiand, s kojom može da se ukršta.

 

a0653110cdddd5f7c8ef00cade963f6f.jpg

 

Uživajte u proljetnim jestivim biljkama dok traje njihova sezona. Nemojte se ustručavati jesti ove blagotvorne biljke, ali morate biti sigurni da znate šta jedete. Neke divlje biljke su slične drugima, pri čemu su jedne jestive, a druge otrovne. Imajte to na umu.

Prilagođeno sa: Easy wild flowers

Dobre Kalorije
Right Menu Icon