Loading

Japanska jabuka (kaki)

Domovina kakija je Azija, i to Mandžurija u Kini te Japan otkud se širi po cijelom svijetu kao istočna zlatna jabuka. U 14. stoljeću u Europu, kaki donosi Marko Polo. Sjemenke kakija su preživjele razaranje atomske bombe 1945. u Nagasakiju, prema podacima botaničara Tatsuo Miyajima.

Plod je narančastožute do žutocrvene boje i po obliku liči jabuci. Stabala kakija ima oko 20000 vrsta. Plod kakija ima aromatičan miris i sladak okus koji podsjeća na marelicu. Uzgaja se i sadi kao kultivirana voćna i ukrasna vrsta oko okućnica i u voćnjacima.
Za sušenje koristimo mlade izdanke, list i plod. Svi dijelovi se suše brzo na toplom prozračnom mjestu ili u sušionici. Mlade pupoljke beremo prije listanja. List beremo u proljeće, a plod u jesen, nakon jačeg mraza. Plodove kakija možemo omekšati tako da ih zamrznemo te preko noći ostavimo da se odmrznu. Ako smo ubrali nedozrele plodove, tada ih pohranimo u kartonsku ambalažu gdje će za 7 dana biti zreli.
List kakija koristimo kao dobar adstrigent (svojstvo stezanja tkiva). Novija znanstvena istraživanja potvrđuju ljekovito djelovanje kakija uz saznanja o njegovom djelovanju u eksperimentima na životinjama kao antimutagenik i metabolik (djelovanje na metabolizam masnoća – kolesterol, trigliceridi – lipidi), kao i antitumorsko djelovanje.

Sušeni plodovi kakija su dobra i zdrava namirnica u zimskim mjesecima, veće nutritivne vrijednosti. Sjeme kakija je dobar surogat za kavu ako ga prepržimo i meljemo u prah. Kora ploda može se sušiti te mljeti u prah i koristiti kao sladilo. Pupoljak kakija je dobar adstrigent i stiptik.

Plod u zrelom stanju generalno ima ljekovita svojstva kao što su antitusik, adstrigent, laksativ, stomahik, a svježi plod u potpuno zrelom stanju dobro je ljekovito sredstvo za liječenje hemeroida i raznih poremećaja pražnjenja crijeva kao laksativ, a ako plod kakija kuhamo tada je dobar antidijaroik. Suhi plod koji usitnimo u prašak (prašak pomiješamo s medom ili stavimo u čaj) dobar je antitusik. Svježi sok ili sok iz ploda kakija dobro je ljekovito sredstvo za liječenje visokog tlaka – hipertenzije. Od suhih čaški ploda kakija pripremamo čaj koji rabimo za liječenje štucanja.

 

Ljekovita svojstva kakija

Plod kakija ima veliku nutritivnu vrijednost te dobra prirodna ljekovita svojstva, a preporučuje se kao antitusik, adstrigent, laksativ i stomahik. Svježi plod ili sok kakija uzimamo za liječenje:
– bolesti crijeva (hronične konstipacije – zatvora, upalnih stanja i infekcija crijeva, poremećene probave i pražnjenja naručito za vrijeme putovanja ili promjene klime)
– bolesti želuca (kod prehlađenog želuca, gastroenteritisa, lošeg varenja želuca, loše probave)
– te za liječenje hemeroida (sprječava tvrdu stolicu te djeluje povoljno na pražnjenje crijeva)
– bolesti jetre i žuči (uzima se kod masne jetre, slabog rada jetre, slabog izlučivanja žuči)
– a ako plod kuhamo, tada njima liječimo proljev
– osušeni zreo plod kakija je dobro ljekovito sredstvo za liječenje komplikacija s bronhima i to posebice kd suhog kašlja (uzimamo prašak od suhog kakija)
– svježe istisnuti sok kakija rabimo kod liječenja visokog tlaka (uzimamo sok nekoliko tjedana, a može i duže)
– cvjetne čaške se rabe za liječenje štucavice
– bolesti živaca (umirujuće djeluje na živde koje relaksira i jača)
– jačanje imuniteta.

Ako ogulimo kaki te ostavimo da odstoji na suncu i preko noći, on poprimi izvana bijelu boju te takav rabimo u terapiji za liječenje:
– raznih parazita u crijevima (antihelmetik)
– za zaustavljanje krvarenja (antihemoragik)
– za liječenje kašlja (antitusik)
– za liječenje visoke temperature ili navale vrućine (valunzi)

Izvor: http://www.svijetokonas.net/

Dobre Kalorije