Loading

Jelo ašura

Jelo ašura se u našoj tradicionalnoj kuhinji pravi desetljećima. Nazvano je po desetom danu mjeseca muharema (mjesec u hidžretskom kalendaru) u kojem su se izdešavala mnoga historijska dešavanja u muslimanskoj historiji. Ovaj dan je preporučeno postiti, a jelo ašura je vrlo dobar izbor za iftar.
Kaže se da je to dan kada je Nuhova (Noina) barka stala nakon potopa i kada je on napravio jelo od svih namirnica koje su se zatekle na brodu. Zato se ovo jelo tradicionalno pravi od namirnica koje se nađu u kući, iako se po nekim predajama govori da se mora staviti određen broj sastojaka, kod nekih čak 40.
Nema određenog pravila u izboru namirnica. Zajedno se kuhaju namirnice koje imaju isto vrijeme kuhanja, na primjer različite vrste graha, različite žitarice i dr. Kada je sve dovojno kuhano sastavlja se u jednu šerpu da se sjedini, a svježe voće se doda pred kraj. Jelo se zasladi po želji, može se zgusnuti gustinom ili samom vodom u kojoj se kuhao ječam i pšenica i servira se u posude po želji.
U jelo se mogu dodati začini, poput cimeta, klinčića, muškatnog oraščića, đumbira, vanilije, ružine vodice i sl. Odozgo se može ukrasiti svježim voćem i orašastim plodovima po želji.
Ukoliko ne zasladite ovo jelo previše ili odaberete zdravije zaslađivače, ovo jelo može biti vrlo zdrava zamjena mnogim nezdravim poslasticama.
Piše: Dr. Safija Softić-Namas
Dobre Kalorije