Loading

Jestivi zidovi u New Yorku

 

Kada je postao učitelj u njujorškom problematičnom južnom Bronksu, Stiven Ric je zaista vjerovao da djeca sa kojom radi ne moraju da napuste ovu zajednicu da bi napravila nešto od sebe i imala bolji život. Odlučio je da taj život “posadi” baš tamo gdje su nikli i njegovi đaci, i to bukvalno. Stvorio je školu sa jestivim zidovima, i napravio čudo tamo gde su svi ostali očekivali samo najgore.

Od 2005. godine, Stiven Ric povećao je procenat pohađanja nastave u školi “Discovery” u kojoj je donedavno radio sa 40 na 93%.

 

 

Kako? Učeći đake da uzgajaju hranu.

“Moji učenici bili su najmarginalizovanija grupa u New Yorku koja živi u najsiromašnijem okrugu u Americi. Postajali su sve deblji, bolesniji i siromašniji”,  priča Ric. Razmišljajući kako bi mogao da ih motiviše i učini zdravijim, sa đacima je počeo da obnavlja komunalne bašte, a 2009. godine se udružio sa kompanijom “Green Light Technologies” koja pravi vertikalne urbane baštice, i u svojoj učionici napravio “jestivi zid” od aluminijuma i nehrđajučeg čelika . Djeca su bila oduševljena i vrlo brzo su zavrnula rukave, ovaj put ne radi fizičkih obračuna po kojima je ovaj kraj poznat, već zbog baštovanskih radova.

Uzgajanje hrane sopstvenim rukama zaista je izmijenilo ovu djecu. Postali su motivisani da dolaze u školu, ponosni na svojih ruku djelo i manje skloni međusobnim konfliktima. Štaviše, umjesto da se mršte na pomen zeleniša, Ricovi đaci, do tada gojazni i navikli na brzu hranu, počeli su da grickaju direktno sa zidova učionica, dokazujući još jednom da hrana koju sami gajimo neminovno postaje hrana koju rado jedemo. Izgubili su loše prehrambene navike i puno kilograma pritom, a i njihov učitelj smršao je zajedno sa njima.

U roku od šest mjeseci od početka projekta, Ric i njegovi učenici uzgajali su dovoljno svježeg povrća da nahrane 450 učenika svježim namirnicama na svakih devedeset dana. Ubrzo su počeli sa prodajom povrća na školskoj pijaci, prikupljajući novac za beskućnike.

Praveći viseće bašte, Ricovi učenici ovladali su građevinarskim zanatom i do kraja 2010. Ric i njegova “ekipa” instalirali su zelene, biljne krovove i zidove u Rockfeler Centru, Empire state buildingu, Hancock tornju u Bostonu i u brojnim privatnim kućama na Long Islandu.

Do danas, Stiven i njegova omladinska organizacija “Green Bronx Machine” koja je u međuvremenu iznikla, zapošljavaju 2.200 mladih, a prvih deset njegovih učenika koji su učestvovali u ovom projektu od izgubljenih slučajeva uveliko su postali spašni mladi ljudi koji pohađaju koledž.” Svi iz moje prve generacije su na fakultetu i zarađuju za život.” kaže Ric.

“15 tona svježeg povrća iz Bronksa kasnije, naš omiljeni usjev postali su “organski gajeni” građani, glasači, članovi srednje klase, škole pune đaka koji imaju daleko zdravije navike i pristup zdravoj hrani.” kaže Ric u svom govoru sa TED konferencije, koji svrstavaju u jedan od najinspirativnijih govora iz oblasti  obrazovanja. I zaključuje: Kad djeca iz najsiromašnijeg kongresnog okruga u Americi mogu da sagrade zid od 10 m širine i 4.5 m visine, da ga dizajniraju, zasade i instaliraju u samom srcu grada New Yorka, to je pravi „vi to možete“ trenutak. ”

“Ljudi, vi sve to možete da uradite.  Držite djecu podalje od prodavnica brze hrane. Uzgajajte im zdravu hranu, naročito ako možete da je uberete sa zida vaše učionice!  Budite model dobrog ponašanja. Odvedite ih do lokalnih tezgi gdje se prodaje voće i povrće.  Učite ih preduzetništvu. Dajte im da kuhaju, neka se bave kulinarstvom. Ali je najvažnije da ih volite. Ništa ne funcioniše kao bezuslovna ljubav.”

Stiven Ric u okviru svoje neprofitne organizacije “Green Bronx Machine” trenutno radi na “presađivaju” svog uspješnog modela u druge škole u problematičnim kvartovima Amerike.

Izvor: http://www.detinjarije.com/

[Not a valid template]

Dobre Kalorije
Right Menu Icon