Loading

Juha od gljiva (češki recept)

Češka manjina Grada Sarajeva je za kuharicu jela nacionalnih manjina i izbor najzdravijeg jela ponudila šest opcija:  juha od gljiva, špikovana goveđa bijela pečenica, marinada, umak, svečane češke knedle, češki kupus i medenjaci.

Stručni tim Dobrih Kalorija je kao najzdravije jelo od ponuđenih izabrao JUHU OD GLJIVA.

Za ovu juhu potrebne su sljedeće namirnice:

  • 200 g gljiva (vrganji)
  • 2 krompira
  • 8 dcl mesnog temeljca
  • 2 kašike putera ili ulja
  • 1 kašika brašna
  • 1 jaje
  • 1 dcl vrhnja
  • dosta peršunovog lišća
  • so, bijeli biber

Priprema:

  • Očistite gljive i narežite ih na listiće.
  • Ugrijte puter i dodajte gljive, te ih pirjajte.
  • Kada gljive postanu mekane, dodajte supeni mesni temeljac, so, peršun, na kockice narezan krompir.
  • Ostavite juhu da se polagano kuha.
  • U međuvremenu izmiješati cijelo jaje i brašno, te dodajte čorbi nakon što je krompir kuhan. Zatim ostavite juhu da se još malo kuha.
  • Bijeli biber dodajte neposredno prije posluživanja juhe.
Portal dobrekalorije.ba učestvuje u prjektu Grada Sarajeva ”Dani nacionalnih manjina u Gradu Sarajevu” na način da inspiriše na pripremu zdravih jela i jednom takvom za svaku manjinu dodjeljuje priznanje. Sam projekat za cilj ima da se udruženjima koja okupljaju nacionalne manjine u Gradu Sarajevu, omogući predstavljanje njihovog rada, projekata, kulture, tradicije, kuhinje, rukotvorina, umjetnosti i drugih aspekata njihovog identiteta, a sve to kroz Dane nacionalnih manjina u Gradu Sarajevu koji će se organizovati tri puta u 2015. godini.

Više o nacionalnim manjinama na: https://www.facebook.com/nacionalnemanjineusarajevu?ref=br_tfn.

Dobre Kalorije
Right Menu Icon