
- Stats: 1723 0
- Posted: 18. Oktobra 2016.
- Category: Ishrana, Opće informacije, vijesti
Kako izbjeći salmonelu
Kako biste izbjegli salmonelu, uvijek pazite na ovih 10 stvari. Salmonela se može prenijete rukama zaražene osobe, međusobnim doticajem sirove i kuhane hrane i preko zaraženih radnih površina. Evo na što uvijek treba paziti!
Salmonela je bakterija koja uzrokuje opasnu bolest – salmonelozu. Simptomi zaraze uključuju povraćanje, proljev, temperaturu i abdominalne grčeve. Najčešće se javljaju u roku od 12 do 72 sata nakon zaraze bakterijom.
Budući da se lako širi, važno je pravilno rukovati svježom hranom, naročito svježim mesom, jajima te svježim voćem i povrćem.
Najčešće salmonele ima u jajima, peradi, sirovom mesu, nepasteriziranom mlijeku, svježem siru, svježem voću i povrću, ali može se naći i u začinima te orašastim plodovima. Prenose je i životinje, najčešće reptili (zmije, kornjače, gušteri), žabe, ptice, ali ima je i u hrani za kućne ljubimce.
Većina odraslih ljudi preboli ovu napornu zarazu u roku od četiri do sedam dana. No ona je izuzetno opasna za bebe, malu djecu, starije ljude i one koji boluju od hroničnih bolesti.
Salmonela se najčešće prenosi rukama zaražene osobe, međusobnim doticajem sirove i kuhane hrane, zaraženim kuhinjskim priborom, preko radne površine u kuhinji ili držanjem hrane u neprikladnim uvjetima na sobnoj temperaturi.
U Hrvatskoj svake godine izbije oko 20-25 epidemija salmoneloze, a oboli oko 3 500 ljudi, prema podacima Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.
Kako biste izbjegli zarazu, uvijek pazite na ovih 10 stvari:
- Važno je gdje držite svježe meso – Kada kupite svježe meso, čuvajte ga u posebnoj posudi na donjim policama u frižideru. Važno je da krv s mesa ne bi kapnula na drugu hranu u hladnjaku i da se tako izbjegne opasnost od potencijalne zaraze. Neka ta posuda bude dovoljno široka da vam svježe meso stane u nju i da spriječite bilo kakvo kapanje na okolne površine i hranu.
- Stalno čistite površine i sve s čime kuhate – Svježe meso, pogotovo perad, dobro operite i posušite prije kuhanja. Sve kuhinjske plohe koje ste koristili prilikom kuhanja dobro očistite i isperite. Koristite dvije daske za rezanje – jednu za meso, drugu za povrće. Obje dobro operite deterdžentom i isperite. Posebnu pažnju posvetite daskama na kojima ste rezali meso. Operite ih ručno i ako je riječ o plastičnim daskama operite ih dodatno i u perilici za suđe. Drvene daske dobro operite deterdžentom i dobro isperite u vrućoj vodi.
- Higijena ruku je najvažnija – Redovito perite ruke prilikom pripreme hrane. Kad završite s kuhanjem, još jednom dobro operite ruke. Čim završite sa svježim mesom, odmah operite ruke. Nemojte u isto vrijeme dirati svježe meso i bebe ili malu djecu.
- Pazite je li hrana dovoljno termički obrađena – Nemojte jesti nedovoljno skuhano meso, jaja ili nepasterizirano mlijeko. Jaja uvijek tvrdo skuhajte kako bi smanjili rizik od zaraze salmonelom na minimum. Meso dobro skuhajte ili ispecite. Svježe mlijeko skuhajte.
- Pazite na prijenos između uzročnika i rizičnih skupina – Izbjegavajte direktan i indirektan kontakt s reptilima i malom djecom ili hroničnim bolesnicima.
- Hrana u restoranu – Ako u restoranu dobijete nedovoljno pečeno meso ili sirovo jaje, ne ustručavajte se vratiti ga. Vaše zdravlje je bitnije od pristojnosti. Meso u sredini mora biti dobro pečeno ili kuhano, svugdje iste, izjednačene boje, a ne ružičasto ili krvavo u sredini.
- Posebnu pažnju posvetite jajima – Sirova jaja koja nisu termički obrađena koriste se u tiramisuu, domaćoj majonezi, domaćem sladoledu, umaku hollandaise, cezar salati i ponekim ukrasnim kremama. Čuvajte se tih jela. Uvijek pitajte jesu li u njima korištena sirova jaja i pristojno odbijte radi vlastite sigurnosti. U nekim restoranima možete pronaći tiramisu bez jaja upravo zbog sigurnosti.
- Mala djeca i slatki pilići – Pilići i pačići mogu prenositi salmonelu u svojim crijevima te izmetom zaraziti svoj okoliš pa tako i cijelo svoje tijelo. Tako se djeca mogu izložiti salmoneli samo zato što su ih dirala. Zato je bolje da mala djeca, pogotovo novorođenčad i bebe ne diraju male piliće, pačiće i ostale ptice. Oni mogu doći u kontakt s bakterijom jednostavno držanjem, maženjem i poljupcima.
- Spriječite rizik iz voća i povrća – Voće i povrće redovno perite prije upotrebe, a za malu djecu i ogulite i potom opet operite i povrće i ruke. Potom očistite prostor na kojemu ste gulili i čistili to voće i povrće.
- Pravilno skladištenje i korištenje skuhane hrane – Skuhanu hranu stavite u hladnjak ili zamrznite unutar dva sata nakon kuhanja. Svaki sljedeći put kada budete jeli tu hranu, zagrijte je do vrenja, a potom jedite.
Izvor: 24 sata