Loading

Kako izbjeći salmonelu

Kako biste izbjegli salmonelu, uvijek pazite na ovih 10 stvari. Salmonela se može prenijete rukama zaražene osobe, međusobnim doticajem sirove i kuhane hrane i preko zaraženih radnih površina. Evo na što uvijek treba paziti!

Salmonela je bakterija koja uzrokuje opasnu bolest – salmonelozu. Simptomi zaraze uključuju povraćanje, proljev, temperaturu i abdominalne grčeve. Najčešće se javljaju u roku od 12 do 72 sata nakon zaraze bakterijom.
Budući da se lako širi, važno je pravilno rukovati svježom hranom, naročito svježim mesom, jajima te svježim voćem i povrćem.

Najčešće salmonele ima u jajima, peradi, sirovom mesu, nepasteriziranom mlijeku, svježem siru, svježem voću i povrću, ali može se naći i u začinima te orašastim plodovima. Prenose je i životinje, najčešće reptili (zmije, kornjače, gušteri), žabe, ptice, ali ima je i u hrani za kućne ljubimce.

Većina odraslih ljudi preboli ovu napornu zarazu u roku od četiri do sedam dana. No ona je izuzetno opasna za bebe, malu djecu, starije ljude i one koji boluju od hroničnih bolesti.

Salmonela se najčešće prenosi rukama zaražene osobe, međusobnim doticajem sirove i kuhane hrane, zaraženim kuhinjskim priborom, preko radne površine u kuhinji ili držanjem hrane u neprikladnim uvjetima na sobnoj temperaturi.

U Hrvatskoj svake godine izbije oko 20-25 epidemija salmoneloze, a oboli oko 3 500 ljudi, prema podacima Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

 

Kako biste izbjegli zarazu, uvijek pazite na ovih 10 stvari:

  1. Važno je gdje držite svježe meso – Kada kupite svježe meso, čuvajte ga u posebnoj posudi na donjim policama u frižideru. Važno je da krv s mesa ne bi kapnula na drugu hranu u hladnjaku i da se tako izbjegne opasnost od potencijalne zaraze. Neka ta posuda bude dovoljno široka da vam svježe meso stane u nju i da spriječite bilo kakvo kapanje na okolne površine i hranu.
  2. Stalno čistite površine i sve s čime kuhate – Svježe meso, pogotovo perad, dobro operite i posušite prije kuhanja. Sve kuhinjske plohe koje ste koristili prilikom kuhanja dobro očistite i isperite. Koristite dvije daske za rezanje – jednu za meso, drugu za povrće. Obje dobro operite deterdžentom i isperite. Posebnu pažnju posvetite daskama na kojima ste rezali meso. Operite ih ručno i ako je riječ o plastičnim daskama operite ih dodatno i u perilici za suđe. Drvene daske dobro operite deterdžentom i dobro isperite u vrućoj vodi.
  3. Higijena ruku je najvažnija – Redovito perite ruke prilikom pripreme hrane. Kad završite s kuhanjem, još jednom dobro operite ruke. Čim završite sa svježim mesom, odmah operite ruke. Nemojte u isto vrijeme dirati svježe meso i bebe ili malu djecu.
  4. Pazite je li hrana dovoljno termički obrađena – Nemojte jesti nedovoljno skuhano meso, jaja ili nepasterizirano mlijeko. Jaja uvijek tvrdo skuhajte kako bi smanjili rizik od zaraze salmonelom na minimum. Meso dobro skuhajte ili ispecite. Svježe mlijeko skuhajte.
  5. Pazite na prijenos između uzročnika i rizičnih skupina – Izbjegavajte direktan i indirektan kontakt s reptilima i malom djecom ili hroničnim bolesnicima.
  6. Hrana u restoranu – Ako u restoranu dobijete nedovoljno pečeno meso ili sirovo jaje, ne ustručavajte se vratiti ga. Vaše zdravlje je bitnije od pristojnosti. Meso u sredini mora biti dobro pečeno ili kuhano, svugdje iste, izjednačene boje, a ne ružičasto ili krvavo u sredini.
  7. Posebnu pažnju posvetite jajima – Sirova jaja koja nisu termički obrađena koriste se u tiramisuu, domaćoj majonezi, domaćem sladoledu, umaku hollandaise, cezar salati i ponekim ukrasnim kremama. Čuvajte se tih jela. Uvijek pitajte jesu li u njima korištena sirova jaja i pristojno odbijte radi vlastite sigurnosti. U nekim restoranima možete pronaći tiramisu bez jaja upravo zbog sigurnosti.
  8. Mala djeca i slatki pilići – Pilići i pačići mogu prenositi salmonelu u svojim crijevima te izmetom zaraziti svoj okoliš pa tako i cijelo svoje tijelo. Tako se djeca mogu izložiti salmoneli samo zato što su ih dirala. Zato je bolje da mala djeca, pogotovo novorođenčad i bebe ne diraju male piliće, pačiće i ostale ptice. Oni mogu doći u kontakt s bakterijom jednostavno držanjem, maženjem i poljupcima.
  9. Spriječite rizik iz voća i povrća – Voće i povrće redovno perite prije upotrebe, a za malu djecu i ogulite i potom opet operite i povrće i ruke. Potom očistite prostor na kojemu ste gulili i čistili to voće i povrće.
  10. Pravilno skladištenje i korištenje skuhane hrane – Skuhanu hranu stavite u hladnjak ili zamrznite unutar dva sata nakon kuhanja. Svaki sljedeći put kada budete jeli tu hranu, zagrijte je do vrenja, a potom jedite.

Izvor: 24 sata

Dobre Kalorije
Right Menu Icon