Loading

Kako koristiti đumbir?

 Đumbir je jedna od najljekovitijih biljaka na svijetu. Koristi se na mnogo načina, a istraživanja su pokazala da su svježi korijen đumbira i đumbir u prahu gotovo jednako ljekoviti.

S obzirom da mnoga istraživanja u novije vrijeme potvrđuju njegovu ljekovitost, a naročito pozitivan uticaj na šećernu bolest, često možemo naći i mnoge medikamente sa đumbirom. Osim toga, koristan je u jačanju imuniteta, protiv mučnine i bolova u trbuhu, djeluje protivupalno (protiv bakterija, virusa i parazita), zagrijava tijelo i daje energiju.

Može se koristiti svježi korijen, bilo da ga režete na trakice, sitne kockice, rendate ili kao suhi začin u prahu, koji također ima ljekovita svojstva. Ako koristite rendani đumbir, dobićete jaču aromu, kao i ako koristite prah.

Korijen đumbira ima duga vlakna poput dlaka koja su postavljena uz dužu osovinu korijena, tako da prilikom rezanja trebate rezati okomito na vlakna, inače će vam smetati u jelu. Kada rendate korijen također rendajte okomito na vlakna i ono što ostane na gornjoj strani rende nemojte stavljati u hranu da vlakna ne bi smetala.

Što se tiče neželjenih dejstava đumbira, nisu zabilježene ozbiljnije nuspojave pri korištenju korjena ili praha u vidu začina. Ono na šta treba obratiti pažnju su nuspojave prilikom terapijskog korištenja lijekova na bazi đumbira, što svakako trebate provjeriti sa svojim ljekarom.

 

Načini korištenja đumbira

Čaj od đumbira

Jedan od načina korištenja svježeg đumbira je priprema čaja, koji je naročito prikladan za konzumaciju u hladnim danima. Može se pripremati na mnoge načine, što uglavnom ovisi od ukusa i jačine koju želite postići, a za idealan čaj morate sami eksperimentisati.

Uzmite korijen đumbira dužine otprilike 7-8 cm na litar vode, izrežite ga na kolutiće ili izrendajte (ne morate guliti koru), zalijte ga prokuhalom, vrelom vodom, poklopite i ostavite da stoji desetak minuta. Procijedite, pustite da se ohladi toliko da bude toplo, pa zasladite medom i dodajte limuna ukoliko želite. U tom slučaju imate pravi ljekoviti napitak za jačanje imuniteta.

Ako ne volite okus đumbira, možete dodati cimet ili neku drugu aromu.

 

čaj

 

Napitak od đumbira i kurkume

  • 1 šolja prokuhane vode
  • 1/4 čajne kašike đumbira u prahu
  • 1/4 čajne kašike kurkume
  • kokosovo mlijeko
  • med

U prokuhanu vodu dodajte đumbir i kurkumu. Pokrijte i ostavite da stoji desetak minuta. Onda dodajte kokosovo mlijeko i zasladite medom.

 

đumbir

 

Đumbir u medu

  • 1 šolja meda
  • 1 kašika izrendanog đumbira
  • 1 prstohvat praha đumbira (ako želite jači okus)

Stavite med i đumbir u šerpicu i zagrijte na vrlo laganoj vatri i ostavite tako desetak minuta. Prah đumbira ne morate dodavati, ali ako želite jaču aromu dobro će doći. Ostavite tako od nekoliko sati do 2 sedmice u teglici, dobro zatvoreno. Koristite da zasladite čajeve ili sokove, naročito kada osjetite simptome prehlade, gripe ili kada vam treba napitak da vas zagrije, a možete ga jesti svako jutro na tašte, po jednu čajnu kašiku.

 

đumbir

 

Slatkiši s đumbirom

U mnogim zemljama se tradicionalno prave kolačići sa đumbirom (ginger cookies), bez kojih ne prolaze određeni praznici. Za deserte se obično koristi đumbir u prahu, a količinu određujete sami ili po receptu. Osim za suhe kolačiće, đumbir se može koristiti za veliki broj kolača, gdje se može koristiti rendani korijen, kao i prah. Dobro se slaže sa cimetom, kardamonom i klinčićima, kada daje pravi zimski ugođaj.

đumbir

 

Slana jela

Đumbir obavezno stavljajte u razne supe, čorbe, sataraše, jela od povrća, marinade za meso (naročito piletinu), sosove i td. Naročito će se slagati sa jelima koja želite da budu ljuta, a ako ne želite ljutinu, onda đumbir režite na veće komade i izvadite ih nakon pripreme jela. Termičkom obradom đumbir gubi vrlo malo od svoje ljekovitosti, što je vrlo sretna okolnost i zbog čega ga možete koristiti u jelima koja se termički obrađuju.

 

đumbir

Postoje i drugi načini primjene đumbira, npr. kandirani đumbir, bonboni, liker, sirće, sok itd.

Izvori: http://www.1mhealthtips.com/, http://everydayroots.com/, http://www.thekitchn.com/, http://www.all4naturalhealth.com/