Loading

Kako mirisi utiču na apetit

Jeste li znali da osjetilo mirisa izravno utječe na apetit, kao i da ljudi imaju nevjerojatnu sposobnost opažanja mirisa u okruženju – skoro kao detektori dima? Obratite pažnju i primijetit ćete da apetit slabi kada je nos začepljen usljed prehlade.

Uživanje u hrani proizlazi iz uživanja u primamljivim aromama. Doktorica i autorica knjige “Žudnja za hranom” Dorin Virtu tvrdi da miris utiče na apetit na dva načina: sjećanjem koje priziva i putem psihoaktivnih supstanci koje udišemo. Čulo mirisa izravno je povezano s pamćenjem – kada te miris određenog parfema podsjeća na bivšu ljubav ili kada nas miris nekog cvijeća vrati bar na kratko na nečije vjenčanje.

Orašasti plodovi, kafa i čokolada, ispuštaju miris koji u mozgu aktivira centar za uživanje i time izaziva osjećaj ugode. To je jedan od razloga zbog kojih miris mljevene kafe budi u nama ugodan osjećaj kad god otvorimo posudu u kojoj stoji kava. Dr. Alan Hirsch, neurolog i psihijatar iz Chicaga, stručnjak je u području djelovanja mirisa na ljudsko ponašanje i emocije.

Ovu povezanost Hirsch objašnjava na sljedeći način: “Od svih osjetila, miris najsnažnije utiče na emocije, jer je taj aparat isprepleten s limbičkim sistemom, dijelom mozga povezanim s emocijama.”

Hirsch tvrdi da je potpuno logično da je miris peperminta povezan s mršavljenjem, jer je pepermint stimulans. “Ako se osjećaš energično, manje si sklona traženju hrane koja će ti podizati razinu energije. Zato jedeš manje količine i gubiš na težini “, zaključio je Hirsch.

Izvor: Zdrava krava

Dobre Kalorije