Loading

Kako naučiti dijete da zdravo jede?

Većina roditelja se bore i traže načine kako naučiti djecu zdravim prehrambenim navikama, a to znači držati ih dalje od slanih i masnih grickalica, te nezdravih slatkiša.

Naučiti djecu da se zdravo hrane ne bi trebalo biti teško ako slijedite neka od ovih pravila:

 

1. Djeca uče ono što vide.
Ako oko sebe vide samo ljude koji se hrane čipsom, hamburgerima, slatkišima, i sl… kako mogu razviti naviku za zdravom prehranom? Možda je vrijeme da promijenite svoje prehrambene navike.

2. Djeca odlučuju koliko jedu,
a vi šta ćete staviti na sto ili u tanjir. Kada idete u kupovinu, kupujte svježe voće i povrće, nemasno meso, ribu…

3. Raznovrsno, različito, novo!
Ako stalno stavljate 5 istih jela na stol, brzo će im dosaditi. Probajte neko egzotično voće, povrće koje do sada niste koristili.

4. Ne tjerajte dijete da jede ako ne želi!
Ako vaše dijete nije gladno, nemojte ga tjerati da jede! Nije dobro ni tjerati dijete da mora pojesti sve iz tanjira, recite da mora probati bar malo. Ne brinite ako malo dobiva na težini, a zdravo je, veselo i aktivno, to znači da dobiva dovoljno.

5. Može se i vani jesti zdravo!
Promjena će koristiti i možda dati apetit, ali birajte restorane zdrave hrane i zdrave obroke. Ići jesti vani, ne znači samo ići u restorane brze hrane, jesti hamburger i pomfrit. Upoznajte ih, na primjer sa kuhinjama drugih naroda.

6. Zaboravite na tri obroka dnevno!
Neka vaše dijete jede kad ono želi, puno više će uživati da jede kad želi nego kad je prisiljeno jesti u satima koji možda ne odgovaraju njegovom biološkom ritmu.

7. Osigurajte zdrave grickalice
Grickanje nije loša stvar, pod uvjetom da se neće prejesti prije ručka ili večere. Neki sok (bez šećera), voće, sušeno voće, orašasti plodovi, mala salata i sl.

8. Vjerujte svom djetetu.
Nastojte vjerovati da i vaše dijete ima sposobnost ocijeniti kad treba i koliko jesti. To uspostavljanje povjerenja i načina kada i koliko će jesti može potrajati duže, ali jednostavno vi mu dajte prostora i naučite ga da ste zadovoljni njegovim ritmom. Djeca razumiju svoje tijelo i potrebe i nemojte se bojati da ih neće zadovoljiti, samo možda 3 obroka dnevno i nije pravi način ishrane.

9. Počnite rano učiti djecu da jedu zdravo!
Učenje zdrave ishrane počinje već rođenjem, pa i prije rođenja. Ako djeca gledaju roditelje koji uživaju u svojim zdravim obrocima, oni će najvjerovatnije uživati u zdravoj hrani. Sjetite se da i fetus u maternici “zna” šta majka jede, tako da zaista učenje zdravim prehrambenim navikama počinje još prije rođenja.

10. Ne brinite previše
Vaše dijete može prepoznati vaše tjeskobe i početi se bojati ručka. Jelo bi trebalo biti nešto u čemu cijela obitelj može zajedno uživati​​.

Piše: nutricionistica Marizela Šabanović za Gugu

 

Dobre Kalorije