Loading

Kako sačuvati bosiljak?

Bosiljak je predivna biljka koja ljetna jela čini posebno aromatičnima, naročito ako se koristi svjež. Međutim, često ga raste intenzivno, u jednom trenu ga imamo previše, a nakon što prođe žudimo za njim. Zato, sačuvajte ga zaleđivanjem.
Bosiljak se prije zaleđivanja mora blanširati.

Bosiljak kratko blanširajte u kipućoj vodi. Doboljno je da ga umočite samo 2 sekunde. Odmah ga prebacite u posudu sa ledom

bosiljak

Skinite listove ili čitave grančice, pa posušite na pamučnoj krpi.

bosiljak

Redajte u posudice, a između redova stavljajte papir za pečenje ili papir za zamatanje sendviča. Zaledite.

bosiljak

Ovakvim načinom zaleđivanja, listovi bosiljka ostanu smaragdno zeleni iako je dosta osjetljiv na promjene temperature.

Pripremila: Šehiza Duraković-Salkić

Dobre Kalorije
Right Menu Icon