Loading

Kako sam smršala 30 kg i riješila se alergija?

 

Moja priča o zdravoj hrani nije počela promblemom sa alergijama. Naime, već zadnjih deset do petnaest godina sam postajala sve svjesnija važnosti zdrave prehrane.

Ipak, to je bio jedan jako spor proces, koji je uvijek završavao sa izborom nekih zdravih namirnica, poput hljeba sa sjemenima ili zdravijeg brašna umjesto bijelog, dok se u ostatku prehrane zadržavalo dosta šećera, prerađenih namirnica i onih punih aditiva.

Prije pojave alergijskih reakcija prije otprilike godinu dana, vjerovala sam da živim dosta zdravo što se moglo i smatrati kao istinito, ako sam se poredila sa prijateljima i poznanicima. Kada sam počela da dobijam neobjašnjive reakcije, kao što je svrab, osjetljivost i crvenilo kože te napuhanost stomaka poslije većine objeda, zapitala sam se šta je razlog.

Ispostavilo se da imam nešto što se zove histaminska netolerancija, gdje moj organizam ne proizvodi dovoljno DAO enzima, kojem je zadatak da razgrađuje histamine, koji se između ostalog nalaze i u većini namirnica. Prvi refleks lične doktorice (čak i u Austriji) bio je da mi propiše anti-histminske (protivalergijske) tablete, mada nismo mogli odrediti na što sam ja ustvari alergična. Za vrijeme provođenja testova sam bila na tim tabletama. Nakon uspostavljanja dijagnoze, konačan sud doktora je bio da ostanem na tabletama na neodređeno vrijeme kako bih blokirala alergijske reakcije i “živjela normalno”.

Poslije konsultacije sa nutricionistom Amelom O Reilly, saznala sam za prirodnu alternativu i prestala sa uzimanjem tableta. Apstinecijska kriza je trajala 7 dana, a simptomi su bili skoro nepodnošljivi; 24-satni svrab cijelog tijela, problemi sa disanjem, bol u mišićima, ubrzan rad srca i sl. Taj dio je bio jako zastrašujući, tako da sam na momente razmišljala da ipak ostanem na lijekovima jer nisam znala šta se dešava.

Ipak uz stručne savjete nutricionistkinje uspjela sam “pregurati” tih sedam dana i početi sa protiv-upalnim načinom prehrane. Kako bi se organizam sam izliječio, izbacila sam sve žitarice, mliječne proizvode i prerađene namirnice. Uz to sam uzimala i propisane prehrambene suplemente. Tek tada je ustvari počela prava borba. Moj put je morao ići unazad, da bi krenuo naprijed.

Organizam je očito bio već preopterećen histaminima, koji se nisu razgrađivali kao i raznim aditivima koji su bili u mojoj hrani, pa je reagovao loše na skoro svu hranu, posebno onu koja je sadržavala histamine. Neko vrijeme, možda par mjeseci, sam se vratila unazad-na bijelo brašno, šećer i sl. jer na njih nisam reagovala, a izbacila sam aditive i svu histaminsku hranu. I dalje sam uzimala prehrambene suplemente.

Idući korak je bio postepeno uvodjenje histaminske hrane, eliminisanje prerađene i nezdrave hrane te koncentrisanje na anti-inflamatornu prehranu. To je uključivalo nekoliko koraka koje šire opisujem u videu na Youtube kanalu, gdje možete naći i prethodne epizode ove priče, u kojoj šire objašnjavam zdravstvene probleme s kojim sam se suočavala kao i svakodnevne izazove kada se radi o pridržavanju načela zdrave prehrane iz dana u dan.

Iz dugogodišnjeg iskustva i borbe sa nezdravim balkanskim prehrambenim navikama, mogu da kažem, da prelazak na sistem zdrave prehrane predstavlja proces, koji ima svoje uspone i padove. Nimalo nam ne pomaže činjenica da smo konstantno okruženi nezdravom hranom, da je zdrava hrana jako skupa i da nemamo baš onoliko vremena koliko bismo željeli za planiranje savršenih obroka.

Zato treba prihvatiti da je ovo put “dva koraka naprijed – korak nazad”. Jedina garancija za uspjeh je neodustajanje. Iz tog razloga nijedna dijeta ne uspijeva, a ako kratkoročno i uspije, kilogrami se veoma brzo vrate nazad. To je zato što sebe u tom kratkom vremenu ne možemo naučiti zdravim prehrambenim navikama, već pokušavamo stisnuti zube i izdržati taj period za koji je dijeta predviđena.

Sa uravnoteženom prehranom i treninzima sam poslije porođaja uspjela izgubiti nešto manje od 30 kg za samo nekoliko mjeseci, tako da sam sigurna u to što pišem i voljela bih kada bi ta priča inspirisala djevojke i žene da jednom konačno odustanu od raznih dijeta i posvete se zdravoj i uravnoteženoj prehrani sa uvođenjem redovnih fizičkih aktivnosti. Čvrsto vjerujem da je to jedina garancija ka zdravoj tjelesnoj težini.

Na Youtube kanalu ćete ovo ljeto moći pratiti više videa ovog tipa, uključujući i videe sa receptima i malim trikovima koje sam naučila usput, a koji su mi pomogli da izgubim kilograme i postanem zdravija. Ako mislite da se radi o nekoj discipliniranoj osobi, veoma griješite – kada sa poznanicima i prijateljima razgovaram o vremenu kada sam bila trudna, svi se sjećaju samo jednog – da mi je u rukama uvijek bila hrana.

Sve te godine discipline, što zbog izgleda što zbog zdravlja su rezultirale u jednoj jedinoj filozofiji za vrijeme trudnoće – ja jedem za dvoje! A mislim da sam jela i za troje 🙂 Jako volim da jedem, pogotovo slatko i hljebasto, pa je zdrava hrana i za mene prava borba. Mada, kako vrijeme prolazi, nalazim svoje momente užitka i u zdravoj hrani, sve više i više. 

Ipak treba znati, da i zdrava hrana može da goji, a i da se od nezdrave može mršati…treba naći kompromis: jesti zdravo za mršavo 🙂 Metabolizam godinama usporava, a naš je zadatak konstantno tražiti ravnotežu sa promjenama koje se dešavaju u organizmu. Ako vas zanima više ovakvih tema, pretplatite se na moj Youtube kanal i potražite me na drugim društvenim mrežama. 

Pozdrav!

Dženi Schitton, kreator bloga Glow Hunters

Dobre Kalorije