Loading

Kako zaustaviti prejedanje?

Dok smo novorođenčad urođen nam je osjećaj gladi, a znamo se i zaustaviti kada se zasitimo. Ali kako rastemo, izloženi smo svijetu dijeta, reklamiranju hrane i oglašavanju raznih trikova u ishrani, kao i umjetnoj hrani koja uzrokuje u nama nevjerovatnu potrebnu za hranom.  Zbog ovih zamki, pojedinci nisu u stanju pratiti izbalansiran način ishrane, i počinju se prejedati.

Jesti cjelovitu hranu kada ste gladni, a prestati kada ste ugodno siti je jedan od načina održavanja zdravog života. Ljudi koji su uhvaćeni u mrežu prejedanja, sada trebaju naučiti kako prestati jesti kada su siti, a ako ste izgubili ovaj osjećaj s godinama, probajte ove trikove da se vratite u formu!

 

Savjeti kako da prestanete jesti kada ste siti:

  • Jedite sporije i žvačite hranu: Univerzitet u Floridi, iz Gainesvilla je pokazao da treba 12 ili više minuta da signali sitosti dođu do mozga mršave osobe, a čak 20 ili više minuta da dođu do mozga pretile osobe. Sporije jedenje osigurava da ove važne informacije dođu do mozga ranije i pomoći će vam da prije prestanete jesti.
  • Jedite cjelovitu hranu: Držite se podalje od hrane koja vam nudi veliku količinu kalorija, a malo volumena. Što je veća količina vlakana, proteina i/ili vode u hrani ili obroku, veća je vjerovatnoća da ćete se zasititi bez previše kalorija. Također, izbjegavajte procesuiranu hranu i umjetna sladila, jer ovi sastojci uzrokuju žudnju za hranom i otežavaju prestanak jedenja čak i kada primjetite da ste siti.
  • Obraćajte pažnju: Nemojte jesti dok vozite ili ste za računarom, jer kada ste dekoncentrisani ili brzo jedete moguće je da mozak to ne registruje na vrijeme. Posvetite se jedenju obroka i obraćajte pažnju na količinu. Također, korištenje manjih tanjira i obraćanje pažnje na prezentaciju jela vam može pomoći u zaustavljanju prejedanja. „Mozak pogleda u tanjir i odluči da li je porcija dovoljna.“, kaže Gold. „Potrebno je određeno vrijeme da se naviknete, ali što je manji tanjir, to je manja i porcija.“.
  • Dajte značaj prvim zalogajima: Maksimalno uživanje u hrani dolazi od prvih zalogaja. Nakon njih nekoliko, receptori za ukus gube svoju osjetljivost na hemikalije iz hrane koja joj daje dobar ukus. Ako zadovoljite svoje receptore za ukus uživajući u prvim zalogajima, možete si pomoći u sprječavanju prejedanja kada se zasitite.
  • Imajte već pripremljene zdrave međuobroke: To što imate zdravu hranu pripremljenu za jesti tokom dana, kada ste gladni, može pomoći u zaustavljanju prejedanja tokom glavnih obroka.

 

Sastavljanje zadovoljavajućeg obroka

Istraživanja tokom zadnjeg desetljeća pokazuju da postoje tri faktora koja pomažu u pripremanju što boljeg obroka.

  1. Masa hrane
  2. Količina proteina
  3. Količina vlakana

Istraživanje urađeno od strane Univerziteta iz Sydneya je testiralo 38 namirnica, a dio namirnica se pokazao bolji u zasićivanju organizma. Namirnice sa najvišim bodovima su uključivale: integralni hljeb, zrnati hljeb, sir, jaja, smeđu pastu, kokice, mekinje žitarica, grožđe, kašu, prebranac, jabuke, biftek, bakalar i narandže. Za dodatnu informaciju, sve ove namirnice imaju visok udio vlakana, vode ili proteina.

Namirnice koje imaju tendenciju da ne zasite, a samim tim pospješuju i prejedanje, su namirnice sa visokim nivoom masti, šećera, i/ili rafiniranih ugljikohidrata, kao što su čips, čokoladice i bijeli hljeb.

Izvor: http://thescienceofeating.com/

Prevela: Ina Vučković

Dobre Kalorije