Loading

Karfiol na palenti s humusom

Potrebno:

  • 1 šolja palente
  • 3 šolje vode
  • so i malo maslaca
  • karfiol
  • so, dimljena paprika, 2 čehna bijelog luka
  • maslinovo ulje
  • humus 

 

Priprema:

  • Palentu skuhajte u vodi u koju ste dodali soli i masnoće.
  • Toplu palentu oblikujte u krugove (za oblikovanje možete koristiti poklopac od male šerpe).
  • Stavite na pleh obložen papirom za pečenje, posuti sa malo maslinovog ulja i zapeći u rerni, oko 10-15 minuta na 200 C.
  • Karfiol izrežite, pospite maslinovim uljem i posolite, te staviti u manju vatrostalnu posudu i pecite u zagrijanoj rerni na 200 C 10 minuta.
  • Pomiješajte dimljenu papriku (može i slatka, aleva), 2 režnja sitno isjeckanog bijelog luka i 2 kašike maslinovog ulja i to pospite po karfiolu, promiješajte i vratiti u rernu jos 10 minuta.
  • Posluživanje: na tanjir servirajte 1-2 kašike humusa, pored toga stavite zapečenu palentu i poredajte pečeni karfiol.

 

Pripremila: Enida Sejdić-Bašić

Dobre Kalorije
Right Menu Icon