Loading

Keksići za djecu (posebno za djecu sa alergijama)

 

Keksići koje napravite sami mogu biti odlična užina za djecu (a i za vas). Puni su nutrijenata i imaju odličan ukus.

Glavni sastojak su sjemenke suncokreta i to je ono što ove kekse čini odličnim. Samo četvrtina šolje sjemenki suncokreta obezbjeđuje:

– 90 % dnevne potrebe za vitaminom E (koji ima protuupalno dejstvo)

– 54 % dnevne potrebe za vitaminom B1

– dobar su izvor mangana, magnezija, bakra i triptofana

– sadrže 7 grama proteina.

Da biste napravili ove kekse, sameljite sjemenke suncokreta u blenderu (sastojci i objašnjenje u nastavku). Kada se samelju u brašno, dodajte ostale sastojke, zamijesite u tijesto i ostavite neko vrijeme da se smjesa odmori.

Razvaljajte tijesto između dva lista papira za pečenje. Izrežite modelima za dječije kekiće, oblika po želji. Pecite na 150 stepeni celzijusa, otprilike 15 minuta. Pazite da ne izgore. U suštini treba samo da se isuše.

Ovi krekeri nisu slatki. Iako u njima ima meda, ipak neće biti slatki, pogotovo ako su vaša djeca navikla na slatko. Ako želite da imaju bolji ukus možete uraditi sljedeće:

  • Dajte ih djeci da ih umaču u razne umake (kao humus ili jogurt)
  • Možete dodati više meda
  • Ako želite da budu slađi možete ih ukrasiti čokoladom.

Bilo bi najbolje da ih date djetetu da jede takve kakvi jesu da bi se naviklo na zdraviji okus. Pogotovo je to dobro ako imate dijete koje je tek napunilo godinu dana i još nije naviklo na slatko. Nemojte ih davati djeci mlađoj od godinu dana, jer sjemenke mogu biti uzrok alergije.

 

Način pripreme:

–          1 šolja oguljenih sjemenki suncokreta

–          ¼ šolje mljevenog lana

–          ¼ šolje kokosa (ako ne želite kokos, zamijenite ga jednakom količinom mljevenog lana)

–          1 supena kašika meda

–          prstohvat soli

–          ¼ šolje hladne vode

Postupak:

–          sjemenke suncokreta sameljite u blenderu, meljite dok ne dobije teksturu brašna

–          stavite samljevene sjemenke u zdjelu, dodajte im ostale sastojke i promiješajte kašikom

–          ostavite u frižideru 30 minuta

–          stavite tijesto na papir za pečenje, pokrijte drugim listom papira i razvijte do debljine otprilike 1 cm i  izrežite modelima za suhe kolačiće

–          stavite kolačiće na pečenje i pecite na 150 stepeni celzijusa, oko 15 minuta

–          kada se ispeče  premjestie kolačiće na hladno mjesto.

Savjet više:

  • Ovi keksi su bez orašastih plodova, mlijeka i glutena (važno za djecu sa alergijama)

[Not a valid template]

Prilagođeni prijevod sa: http://www.superhealthykids.com/

Dobre Kalorije
Right Menu Icon