
Kisela cvekla
Postupak
- Cveklu oprati, skuhati i oguliti
- Izrezati na kriške i poredati u tegle
- Pripremiti otopinu od 1 l vode, 2 kašike šećera, 1 kašike soli, 1 kašike bibera u zrnu i 300 ml sirćetne kiseline
- Ovom otopinom zaliti cveklu i nožem istisnuti zrak i ako je potrebno dosuti još otopine do vrha
- Odozgo se može dodati prstohvat kima ili narendanog hrena. Može se dodati i bijeli luk.
- Zatvoriti tegle. U veću posudu staviti kuhinjsku salvetu i po njoj poslagati tegle, ali tako da se ne dodiruju. Zatim posudu napuniti vodom, visine od 2-3 cm ispod vrha tegli. Sve zajedno pokriti drugom salvetom i staviti na vatru. Zagrijavati na laganoj vatri sve dok voda ne počinje šumiti a zatim tako ostaviti 5 – 10 minuta. Skinuti polako sa vatre i ostaviti pokriveno 24 sata dok se sve potpuno ne ohladi
Savjeti:
- Moraćete sami eksperimentisati sa količinom cvekle i otopine. Količina otopine koju ćete potrošiti zavisi od međuprostora između komada cvekle.
Piše: Šehiza Duraković-Salkić, inžinjer voćarstva