Loading

Kisele tikvice

Potrebno:

  • 2 kg tikvica dužine 15-ak cm
  • led i kašika soli

Preljev:

  • 1 šolja 9% sirćeta
  • 5 šolja vode
  • 2 kašike krupne morske soli
  • 1 kašika sjemenki slačice (ili gorušice)
  • 1 kašika zdrobljenih sjemenki slačice (žuta)
  • 1 kašika sjemenki kopra
  • 1 kašika sjemenki korijandra
  • pola kašikice kurkume
  • 1/4 šolje šećera
  • 2 kašike krupne morske sol

 

tikvice

 

Priprema:

  • Tikvice operite i isjecite tanko, pa ih stavite u zdjelu.
  • U to dodajte kockice leda, so i zalijti hladnom vodom, neka odstoji 2 sata.
  • Kasnije ocijedite i posušiti, pa složiti u tegle.
  • Napravite preljev od gore navedenih sastojaka i stavite da prokuha.
  • Kad prokuha, skinite i ohladite, prelijte preko tikvica i pasterizujte na 80 stepeni 15 min.

 

tikvice

 

Pripremila: Šehiza Duraković-Salkić

Dobre Kalorije
Right Menu Icon