Loading

Knedle od starog hljeba (austrijsko-njemački recept)

Austrijsko-njemačka manjina u Gradu Sarajevu je za kuharicu jela nacionalnih manjina ponudila sljedeća jela: Mozart kuglice, bavarske kifle, knedle od starog hljeba i prženi krompir na njemački način. 

Kao najzdraviji od ponuđenih naš stručni tim je odabrao KNEDLE OD STAROG HLJEBA.

Potrebno:

  • 300 g staroga hljeba sitno iseckanog na kockice
  • 175 ml toplog mlijeka
  • 150 gr crvenog luka
  • 50 gr putera
  • kašika suhog peršunovog lista
  • muškatni oraščić
  • 2 jaja
  • so, biber

Priprema:

  • Sitno isječemo hljeb i stavimo u zdjelu gdje ga prelijemo toplim mlijekom.
  • Crveni luk prodinstamo na puteru pa mu dodamo suhi peršunov list
  • Kada se malo ohladi izdinstani luk pomjeešamo sa jajima.
  • To sve ubacimo u zdjelu i izmjesimo rukom sa hljebom.
  • Dodamo muškatnog oraščića, soli i bibera. Vlažnim rukama napravimo 10 knedli.
  • Kuhamo ih u proljučaloj vodi dok ne isplivaju.
  • Služe se uz gulaš, kupus, pečeno meso i šampinjone.

Portal dobrekalorije.ba učestvuje u projektu Grada Sarajeva ”Dani nacionalnih manjina u Gradu Sarajevu” na način da inspiriše na pripremu zdravih jela i jednom takvom za svaku manjinu dodjeljuje priznanje. Sam projekat za cilj ima da se udruženjima, koja okupljaju nacionalne manjine u Gradu Sarajevu, omogući predstavljanje njihovog rada, projekata, kulture, tradicije, kuhinje, rukotvorina, umjetnosti i drugih aspekata njihovog identiteta, a sve to kroz Dane nacionalnih manjina u Gradu Sarajevu koji će se organizovati tri puta u 2015. godini.

Više o nacionalnim manjinama saznaj na https://www.facebook.com/nacionalnemanjineusarajevu.

Dobre Kalorije