Loading

Kolač sa zdravim “šlagom”

Koru:

  • 60-70 g oraha
  • 60-70 g lješnjaka
  • 15-ak hurmi
  • 2 kašike zobenih pahuljica
  • 2 kašike tahin paste
  • 2 kašike meda
  • Lješnjake prepržite na suhoj tavi, isjeckajte, te pomiješati sa orasima i dodajte ostale sastojke.
  • Izmiješajte smjesu da se sastojci sjedine.

 

Voćni sos:

  • Voće po izboru staviti da kuha sa malo vode, 5-10 min.
  • U posebnu zdjelu izmutite 1 kafenu kašikicu gustina i dodajte u voće, te maknite sa vatre i promješajte.
  • Prelijte preko kore i ohladite.
  • Kad se ohladi, po želji možete dodati kašiku-dvije meda.

 

šlag

 

Šlag od vode leblebije (slanutak):

  • Tri šake suhih leblebija polijete vodom i ostavite da prenoće, te sutradan izlijte vodu.
  • Stavite novu vodu te ih kuhajte dok ne postanu mekane. Iskoristite ih za neko jelo po želji.
  • Vodu od kuhanih leblebija ne prosipajte, nego je sačuvajte i iskoristite za pravljenja šlaga.
  • Izmiksajte mikserom do željene gustine. Kada se dobro umuti, možete dodati meda po želji i još malo umutiti, a možete med dodati i po izrezanoj porciji, kada servirate.
  • Od 150-200 ml vode možete dobiti veliku količinu šlaga.

Kolač možete servirati u porcijama tako sto u forme po želji punite koru, voće i šlag i onda skinete formu i ostaju vam kolačići u spremnim porcijama. A možete koristiti i veći kalup, poredai smjesu za koru (izravnati rukom), politi sosom, ohladiti, pa dodati šlag i ohladiti ponovo. Onda rezati i servirati.

 
Pripremila: Emina Okanović-Čivić
Dobre Kalorije
Right Menu Icon