Loading

Koliko dugo može stajati namaz od hurme?

PITANJE:

Poštovani, napravila sam namaz od hurmi po Vašem receptu. Interesuje me koliko dana može da stoji u  frižideru jer ga planiram koristiti kao namaz za palačinke i slično (mada je toliko dobar da bih ga rado kašikom pojela za dan ). Isto me interesuje i za vaš sos od jabuke (apple sauce) koji namjeravam uskoro isto napraviti. Također Vas želim i pohvaliti za odličnu stranicu sa odličnim receptima i idejama.

 

ODGOVOR:

Draga čitateljko,

hvala na komplimentu. Drago nam je da vam se stranica sviđa i da je korisna.

Namaz od hurme može stajati u frižideru dok god ne počne mijenjati okus, boju ili miris. Hurme sdrže mnogo šećera koji služi kao konzervans. U svakom slučaju, ako stoji u frižideru, može sigurno stajati barem 2 sedmice bez problema.

Sos od jabuke sigurno može stajati u frižideru sedmicu dana, a isto je pravilo i sa njim, ako ne dođe do neke promjene u okusu, boji i mirisu, može stajati i duže. Sve zavisi od vrste jabuka i hurmi, načinu pripreme i načinu pakovanja.

Ako ih pasterizirate, oba namaza mogu stajati godinu dana, što je dobra ideja ako imate mnogo jabuka koje trebate iskoristiti u vrijeme dok im je sezona.

 

 

Odogovorila: dr. Safija Softić-Namas

 

Dobre Kalorije