Loading

Koliko su dodaci ishrani zaista efikasni?

Dodaci ishrani su vrlo često preporučivani od strane profesionalaca, ali isto tako i od laika. Često ćete čuti da u narodu imaju neki dodatak za svaki problem koji navedete. Često se i u medijima mogu čuti preporuke za razne suplemente, a njih ćete pogotovo vidjeti na reklamama i raznim popularističkim šou-programima.

Međutim, da li ste razmišljali da li su ti dodaci uopće efikasni? Ili ih preporučuju samo zato da bi neko zaradio?

Na sljedećem infografu možete vidjeti koliko su oni zaista efikasni. Veličina kruga označava popularnost određenog suplementa, što je on popularniji – to je krug veći. Gornji dio infografa označava one suplemente koji su dokazano efikasni. Idući prema dolje efikasnost suplementa opada, dok su u donjem dijelu oni dodaci koji su potpuno neefikasni. Narandžasti krugovi označavaju one suplemente čija je efikasnost trenutno još u ispitivanju,  ali su mogući rezultati obećavajući.

Možete vidjeti da su čak i suplementi željeza, koji su jako popularni, poprilično neefikasni iako je željezo jako popularan dodatak ishrani. Isti je slučaj i sa vitaminom C i njegovim uticajem na prehlade, kokosovim uljem i njegovim uticajem na gubitak tjelesne mase itd. S druge strane, dokazana je efikasnost uzimanja folne kiseline na zdravlje ploda, crne čokolade na visok krvni pritisak, bijelog luka na krvni pritisak itd. U drugoj krajnosti su također neki popularni suplementi, a njihova efikanost potpuno izostaje. Tu su noni, goji bobice, acai bobice, vitamini E, A i B-kompleks itd.

Proučite ovaj prikaz efikanosti pojedinih dodataka ishrani i nemojte bez razloga bacati novac (niti škoditi svom zdravlju), samo zato što je neki suplement popularan.

19b9hkq9pay7bpng

Izvor fotografije: http://io9.com/

 

Dobre Kalorije