Loading

Krema od borovnica

Potrebno:

  • 200 gr borovnica (zaleđenih ili svježih)
  • 100 gr lješnjaka
  • Struk mente i melise
  • 50-100 gr smeđeg šećera
  • 50 gr maslaca
  • 2 kašike gustina

Postupak:

  • Borovnicama dodajte oko 200 ml vode i izblendajte ih
  • Procijedite smjesu kroz sitno cjedilo
  • Stavite na vatru da se lagano zagrijava i dodajte mentu i melisu da puste sokove u smjesu
  • Kada se zagrije do pred ključanje izvadite biljke
  • U to stavite smeđi šećer i izmiješajte da se istopi
  • Zamutite gustin sa 3-4 kašike hladne vode i izlijte u smjesu sa borovnicama
  • Smanjite temperaturu i lagano miješajte da se počne zgušnjavati
  • Lješnjake popržite na tavi, ogulite im kožicu (kada se zagriju koža spada sama)
  • Iscjeckajte lješnjake
  • Skinite smjesu sa vatre i malo ohladite
  • U to umijesite 50 gr maslaca, pa dodajte sjeckane lješnjake
  • Smjesu izlijte u zdjelice po želji

Savjet:

  • Poigrajte se bojama i ukrasite puding po želji
  • umjesto lješnjak možete koristiti i druge orašaste plodove
  • Ovo je smjesa za 6 osoba, a vi možete dodavati sastojke po želji
  • U smjesu možete dodati kokos, đumbir ili neki drugi okus po vašoj želji, a možete izbaciti mentu i melisu
  • Ova krema se može koristiti i za kolače, a može se zalediti i kao sladoled

[Not a valid template]

Dobre Kalorije