Loading

Kukuruza

Želite nešto zdravo da vas vrati u djetinjstvo? Sjećate li se kada nana napravi kukuruzu i udrobi je u jogurt? Ako se sjećate, dovoljno ste stari da je sada i sami napravite.

 

Pripremila: Emina Okanović-Čivić

Detalji

  • Vrijeme pripreme: 01:30
  • Vrijeme kuhanja: 01:00
  • Kuhinja: Bosanska kuhinja

Sastojci

  • 600 gr pravog kukuruznog brašna
  • 500 ml vrele vode (proključala i odstojala 2-3 min)
  • 1/4 kafene kašikice soli
  • 1/4 kafene kašikice šećera
  • 3-4 kašike ulja

Priprema

  • 1Drvenom kašikom zakuhajte tijesto u dubokoj zdjeli. Prebacite ga u manju, namašćenu sa malo ulja.
  • 2Prekrijte krpom i ostavite na toplo mjesto, najbolje na sunce, na primjer pored prozora. Mora stajati najmanje 2 sata.
  • 3Ako imate glinenu tepsiju za kukuruzu najbolje da nju koristite. Ako nemate, možete koristiti bilo koju tepsiju. Odstajalu kukuruzu prevrnite na tepsiju.
  • 4Mokrom rukom još malo oblikujte površinu i pecite na 180 °C oko 1 sat.
  • 5Konzumirajte kada se dobro ohladi. Tradiocionalno se konzumira uz jogurt, tako da se "udrobi" i posoli.
Dobre Kalorije
Right Menu Icon