Loading

Kukuruzne mafin-pogačice sa prosom

Potrebno:

(količina za 12 mafina)

  • 2 šolje palente
  • 1 šolja prethodno namočenog  prosa
  • 1 šolja mladog sira
  • 1 veća mrkva
  • malo lanenog sjemena
  • pola šolje suncokretovih sjemenki
  • nekoliko malih cvjetova karfiola
  • 5 supenih kašika maslinovog ulja
  • 3 do 4 šolje mlijeka
  • 1 prašak za pecivo
  • malo  soli

 

Priprema:

  • Mrkvu isjeckajte na sitne kockice (možete izrendati ako vam je lakše).
  • Pomiješajte sve suhe sastojke.
  • Mlijeko i ulje pomiješajte posebno.
  • Zatim sastavite sastojke i dobro izmiješajte.
  • Papirne korpice za mafine stavite u kalupe, ali ako imate silikonske kalupe možete smjesu direktno sipati u njih.
  • Sipajte smjesu u njih tako da 3/4 kalupa popunite.
  • Odozgo utisnite komadić karfiola ako želite da se vidi kada se ispeče. Ako ne želite da se vidi karfiol onda naspite smjese do pola kalupa, stavite karfiol, pa dodajte još malo smjese.
  • Pecite na 200 C, oko pola sata.

 

Savjeti:

  • Umjesto karfiola možete staviti brokulu ili neko drugo povrće po želji.
  • Unutar smjese, uz mrkvu, možete sitno isjeckati i drugo povrće.
  • Sam karfiol ne morate ustisnuti u smjesu nego ga možete isitniti i ubaciti u smjesu.
  • Pravite ovo jelo sa svojom djecom, tako će ga radije jesti.
  • Poslužite uz neku šarenu salatu.

[Not a valid template]

Pripremila: Dr Safija Softić-Namas

Dobre Kalorije
Right Menu Icon