Loading

Kupus za sve

Kupus je povrtnica iz porodice kupusnjača kojima pripadaju i kelj, brokula i cvjetača. Dostupan je cijelu godinu zahvaljujući tome što ga spremamo kao zimnicu, a može se konzumirati svježi, kiseli, rani i kasni te zeleni i crveni.

Bogat je vitaminom K, vitaminom C, vitaminom B6, beta karotenom (provitamin A), od minerala željezom i manganom te biljnim vlaknima. Da bismo uživali u tom nutritivnom bogatstvu najbolje je konzumirati svježi kupus u obliku salate, jer se dužom termičkom obradom ono gubi.

Kratkotranim dinstanjem ili kuhanjem na pari od 7 minuta, količina fitonutijenata se neće znatno smanjiti, te će zadržati antioksidativni i protuupalni učinak. Fitonutrijenti povoljno djeluju na probavni sistem (zacjeljenje vrijeda), kardiovaskularni i imunološki sistem, te mogu preventivno djelovati na pojavu karcinoma.

Treba istaknuti da crveni kupus sadrži 6 do 8 puta više antocijana i vitamina C, pa je njegovo zaštitno, preventivno i terapijsko djelovanje intenzivnije.

Izvor: Nutristo

Dobre Kalorije
Right Menu Icon