Loading

Lagana riblja čorba

Ako niste vični pripremi jela s ribom, bićete duševljeni ovom ribljom čorbom. Siguno ćete je spremiti odlično. Ne možete pogriješiti. Ako se smatrate naprednim u kuhanju, opet će vas oduševiti ova zdrava čorba.

Potrebno (za 6 0s0ba):

  • 1 file bakalara (ili neke druge ribe po vašoj želji)
  • 3 krompira
  • 1 mrkva
  • 1 glavica crvenog luka
  • 1-2 čehna bijelog luka
  • 3-4 šolje sos-paradajza (100 % paradajz)
  • maslinovo ulje, so, biber

Priprema:

  • Na tavu stavite maslinovo ulje i zagrijte ga dobro (ali nemojte dopustiti da se počne dimiti)
  • Stavite posoljene filete ribe i pržite ih samo 2-3 minute sa svake strane

 

 

riblja čorba

riblja čorba

  • U posebnoj šerpi izdinstajte crveni, pa bijeli luk
  • Tome dodajte kockice mrkve i krompira i dinstajte nekih 10 minuta
  • Dodajte pola kašike brašna i još malo dinstajte
  • Tome dodajte dosta sos-paradajza i pustite nekih 10 minuta da se kuha
  • Dodajte vruće vode (količina zavisi od količine čorbe koja vam treba)
  • Posolite, pobiberite i dodajte začine po želji
  • Na kraju u to stavite riblje filete vrlo kratko, nekih 2-3 minute
  • Kada servirate u tanjir dodajte peršuna.

Savjeti:

  • Kada servirate u tanjire potrudite se da svako dobije po komad fileta. Možete filete i izmrviti u manje komdiće.
  • Bolje je da ne dodajete puno začina, jer bijeli i crveni luk i peršun služe kao začini ovoj čorbi.

 

riblja čorba

 

Pripremila: dr. Safija Softić-Namas

Dobre Kalorije
Right Menu Icon