
Lagana riblja čorba
Ako niste vični pripremi jela s ribom, bićete duševljeni ovom ribljom čorbom. Siguno ćete je spremiti odlično. Ne možete pogriješiti. Ako se smatrate naprednim u kuhanju, opet će vas oduševiti ova zdrava čorba.
Potrebno (za 6 0s0ba):
- 1 file bakalara (ili neke druge ribe po vašoj želji)
- 3 krompira
- 1 mrkva
- 1 glavica crvenog luka
- 1-2 čehna bijelog luka
- 3-4 šolje sos-paradajza (100 % paradajz)
- maslinovo ulje, so, biber
Priprema:
- Na tavu stavite maslinovo ulje i zagrijte ga dobro (ali nemojte dopustiti da se počne dimiti)
- Stavite posoljeni filet ribe i pržite ih samo 2-3 minute sa svake strane, na zagrijanom malsinovom ulju
- U posebnoj šerpi izdinstajte crveni, pa bijeli luk
- Tome dodajte kockice mrkve i krompira i dinstajte nekih 10 minuta
- Dodajte pola kašike brašna i još malo dinstajte
- Tome dodajte dosta sos-paradajza i pustite nekih 10 minuta da se kuha
- Dodajte vruće vode (količina zavisi od količine čorbe koja vam treba)
- Posolite, pobiberite i dodajte začine po želji
- Na kraju u to stavite riblji file vrlo kratko, nekih 2-3 minute
- Kada servirate u tanjir dodajte peršuna.
Savjeti:
- Kada servirate u tanjire potrudite se da svako dobije po komad filea. Možete file i izmrviti u manje komadiće.
- Bolje je da ne dodajete puno začina, jer bijeli i crveni luk i peršun služe kao začini ovoj čorbi.
Pripremila: dr. Safija Softić-Namas