
Mafini s prosom
Potrebno:
- ½ šolje integralnog pšeničnog brašna
- 1/2 šolje kukuruznog brašna
- 1 šolja prosa
- 1 prašak za pecivo
- So po želji
- 1 jaje
- 150 ml jogurta
- 1 šolja kisele vode
- 2 kašike mljevenog lana
- ½ šolje mladog sira
- ½ šolje kukuruza
- ½ šolje isjeckanog špinata
Postupak:
- Proso zaliti vrelom vodom i pustiti 10 minuta da upije vodu.
- Zasebno pomiješati suhe i vlažne sastojke. Dakle, pomiješati brašno, prašak za pecivo, so i proso. Posebno pomiješati izmućena jaja sa jogurtom i vodom.
- Sastaviti ove suhe i vlažne sastojke, dobro izmiješati žicom.
- Onda smjesi dodati sir, kukuruz, lan i špinat i opet dobro izmiješati.
- Smjesu izliti u kalupe za mafine i peći na 200 stepeni, 30 minuta.
- Ovo je smjesa za 16 mafina.
Savjet:
- Ova smjesa se može izliti i u tepsiju i kad se ispeče rezati po želji.
- Mafini se mogu ukrasiti šeri-paradajzom, tako da se jedan paradajz stavi na vrh smjese (u tom slučaju sipati malo manje smjese) prije pečenja
- Mafini se mogu poslužiti sa pavlakom ili jogurtom.
- U smjesu se može dodati razno povrće (grašak, sitno sjeckana mrkva i sl.)