Loading

Mafini sa bundevom

Priprema:

  • 1/3 šolje kokosovog ili maslinovog ulja (šolja od 240 ml)
  • 1/2 šolje meda ili javorovog sirupa
  • 2 jaja
  • 1 šolja pirea od bundeve
  • 1/4 šolje mlijeka po vašem izboru (kravlje mlijeko, bademovo, kokosovo,  itd.) ili vode
  • 1 ½ čajne kašike začina za bundevu (ili miks koji se napravi od 1/2 čajne kašike cimeta u prahu, 1/2 čajne kasike đumbira u prahu, 1/4 šajne kašike muškatnog oračića u prahu i 1/4 čajne kašike karanfilica u prahu)
  • 1 čajna kašika sode bikarbone
  • 1 čajna kašika ekstrakta vanilije
  • 1/4 čajne kašike soli
  • 1 + 3/4 šolje integralnog brašna
  • Izborni sastojci: 1/2 šolje oraha po izboru, 1/2 šolje grozđica

bundeva

Priprema:

  • Zagrijte rernu na 165 C i pripremite kalupe za mafine.
  • U velikoj zdjeli umutite ulje sa medom, žicom za miješanje (nije potreban mikser).
  • Nakon toga dodajte 2 jaja i umutite dok se masa ne izjednači.
  • U ovu masu dodajte mlijeko, pire od bundeve, vanilijin ekstrakt, so i začin/e.
  • U ovu mokru smjesu dodajte brašno pomiješano sa sodom bikarbonom i promiješajte, laganim pokretima, dok se masa ne izjednači. Grudvice u tjestu su sasvim u redu.
  • U tijesto dodajte grožđice.
  • U kalupe za mafine sipajte smjese (tako da popunite 2/3 kalupa) i pospite nasjeckanim orasima.
  • Pecite oko 40 minuta u ovisnosti od rerne. Uglavnom su mafini pečeni ukoliko čačkalica iz njih izlazi suha.
  • Ovako napravljeni mafini se mogu čuvati na sobnoj temperaturi 2-3 dana. Prijatno!

[Not a valid template]

 

Savjet više:

  • Od iste smjese se može praviti i hljeb, s tim da se on pečenešto duže, oko 50-60 minuta.

 

Pripremila: Dženana Hanjalić-Zimić

 

Dobre Kalorije