
Mafini sa bundevom
Priprema:
1/3 šolje kokosovog ili maslinovog ulja (šolja od 240 ml)- 1/2 šolje meda ili javorovog sirupa
- 2 jaja
- 1 šolja pirea od bundeve
- 1/4 šolje mlijeka po vašem izboru (kravlje mlijeko, bademovo, kokosovo, itd.) ili vode
- 1 ½ čajne kašike začina za bundevu (ili miks koji se napravi od 1/2 čajne kašike cimeta u prahu, 1/2 čajne kasike đumbira u prahu, 1/4 šajne kašike muškatnog oračića u prahu i 1/4 čajne kašike karanfilica u prahu)
- 1 čajna kašika sode bikarbone
- 1 čajna kašika ekstrakta vanilije
- 1/4 čajne kašike soli
- 1 + 3/4 šolje integralnog brašna
- Izborni sastojci: 1/2 šolje oraha po izboru, 1/2 šolje grozđica
Priprema:
- Zagrijte rernu na 165 C i pripremite kalupe za mafine.
- U velikoj zdjeli umutite ulje sa medom, žicom za miješanje (nije potreban mikser).
- Nakon toga dodajte 2 jaja i umutite dok se masa ne izjednači.
- U ovu masu dodajte mlijeko, pire od bundeve, vanilijin ekstrakt, so i začin/e.
- U ovu mokru smjesu dodajte brašno pomiješano sa sodom bikarbonom i promiješajte, laganim pokretima, dok se masa ne izjednači. Grudvice u tjestu su sasvim u redu.
- U tijesto dodajte grožđice.
- U kalupe za mafine sipajte smjese (tako da popunite 2/3 kalupa) i pospite nasjeckanim orasima.
- Pecite oko 40 minuta u ovisnosti od rerne. Uglavnom su mafini pečeni ukoliko čačkalica iz njih izlazi suha.
- Ovako napravljeni mafini se mogu čuvati na sobnoj temperaturi 2-3 dana. Prijatno!
[Not a valid template]
Savjet više:
- Od iste smjese se može praviti i hljeb, s tim da se on pečenešto duže, oko 50-60 minuta.
Pripremila: Dženana Hanjalić-Zimić