Loading

Mafini sa svježim brusnicama i narandžom

 

Sastojci za 12 komada:

  • 260 g svenamjenskog brašna
  • 1 čajna kašika praška za pecivo
  • 1/2  čajne kašike soli
  • 60 grama svježih brusnica
  • 180 ml  soka od narandže
  • 150 g šećera
  • Malo soli
  • 1 supena kašika strugane narančine kore (da je dobro oprana u rastvoru sode bikarbone)
  • 1 jaje
  • 60 ml ulja
  • Šećer u prahu za posipanje (ukoliko želite)

Priprema:

  • Zagrijati rernu na 205 stepeni celzijusa
  • U jednoj posudi pomiješati brašno, so i prašak za pecivo (suha smjesa)
  • Zatim toj smjesi dodati oprane i posušene brusnice
  • U drugoj posudi  promiješati sok, koru od narandže, umućeno jaje, šećer  i ulje
  • U ovakvu mokru smjesu dodajte prethodno sastavljenu suhu smjesu
  • Drvenom kašikom pomiješajte vlažne i suhe sastojke. Nije potrebno miješati previše jer će se sastojci objediniti u toku pečenja
  • Tako napravljenu smjesu za mafine rasporediti po prethodno podmazanim udubljenjima na plehu za mafine ili u papirne jednokratne korpice koje se stave u ta udubljenja. Mogu se koristiti i silikonski kalupi za mafine.
  • Peći  oko 15-18 minuta
  • Kad su mafini pečeni i odstojali 2-3 minute stavite ih na žicu za hladjenje.

 

Savjeti:

  • Ako želite pospite mafine šećerom  u prahu
  • Ulje možete zamijeniti istom količinom istopljenog maslaca
  • Bijeli šećer možete zamijeniti smeđim šećerom, a bijelo brašno integralnim
  • Ukoliko će ovo jelo jesti djeca prilagodite sastojke njihovom uzrastu i pazite ako su alergični na neki od sastojaka.

Pripremila: Dženana Hanjalić-Zimić

Dobre Kalorije
Right Menu Icon