Loading

Makrobiotika – potencijalna terapijska metoda

 

Pored vegetarijanstva, makrobiotički način ishrane je jedan od najpoznatijih alternativnih načina ishrane. Originalna verzija ovog, primarno vegetarijanskog načina ishrane, je prošla kroz deset restiktivnih stadija, sa najvišim stadijem koji se sastojao od uzimanja  smeđe riže i vode ili nešto malo više od toga. Od tada je ovaj način ishrane evoluirao do uzimanja hrane bazirane na cjelovitim žitaricama i povrću, maloj količini ribe, bez uzimanja mesa i mesnih produkata i bez voća.

Zagovornici makrobiotike tvrde da je ovaj način ishrane lijek za mnoge bolesti, pa tako i karcinome. Da bi je koristili kao terapiju, svakoj osobi se pristupa individualno, prema istočnjačkim filozofijama (yin-yang) i lokalizaciji karcinoma.

Protivnici ovog načina liječenja tvrde da makrobiotički režim ometa konvencionalno liječenje, jer pacijenti gube na težini, a već su i od samog tretmana slabi i previše mršavi. Tvrde da je dijeta toliko ograničena da im ne može pružiti dooljno nutrijenata koji su im potrebni da se izbore sa gubitkom tjlesne težine. S druge strane, zagovornici makrobiotičkog načina liječenja tvrde da se pothranjivanjem može boriti protiv karcinoma, jer to iscrpljuje i sam karcinom i ubija ga.  Međutim, istraživanja su pokazala da makrobiotički način liječenja nema nikakav uticaj na rast karcinoma, niti na dužinu trajanja života oboljelih i njihovu smrtnost.

Upoređujući sa ostatkom populacije, smatra se da oni koji primjenjuju makrobiotički način ishrane imaju zdravije stanje što se tiče masnoća u krvi i imaju veće razine fitohemikalija, što je rezultat uzimanja veće količine povrća. Međutim, ishrana je siromašna kalcijem  što doprinosi većem riziku od osteoporoze.

Izvor: Nutrition, fourth edition; izvor fotografije: http://www.nourishtheroots.com/

Dobre Kalorije