Loading

Malezijska kuhinja (I dio)

 

Zbog svog multietničkog sastava naroda koji su imali ogroman uticaj u stvaranju kulinarskih ražličitosti , može se slobodno reći da malezijska  kuhinja s pravom zauzima epitet jedne od egzotičnijih kuhinja u svijetu. Raznolikost je definitivno ‘osnovni začin’ malezijske kuhinje.  Multikulturalnost ove zemlje rezultirala je usvajanjem, prilagodbom i asmimiliranjem ražličitih kulinarskih uticaja, namirnica i jela. Veoma bogatom kulinarskom nasljeđu su svakako doprinjeli uticaji kuhinja Indonezije, Indije, Tajlanda, Kine, pa čak i zemalja Bliskog istoka.

Ne trebate biti avanturista ili entuzijasta, niti poznavati kulturu Malezije, kako biste prepoznali vrijednosti i otkrili čaroliju malezijske kuhinje. Postojii toliko toga za izabrati, bilo da se radi o  tradicionalnoj ili modernoj kunjinji i sa pravom se može reći da se u Maleziji mogu zadovoljiti i najistančaniji okusi. Hrana se u Maleziji može smatrati  i jednom vrstom nacionalne opsesije. Svakako nije neuobičajeno da kada sretnete prijatelje, kao srdačan pozdrav i dobrodošlice čujete – ‘Sudah Makan?’ što u prijevodu znači ‘Jesi li već jeo?’.  Bilo kakav oblik društvenih događaja je u ovoj zemlji gotovo nezamisliv bez dobre hrane. U Maleziji ljudi koji imaju blogove više pišu o ‘makan’ (hrani) nego o bilo čemu drugom. Mještani rijetko jedu kod kuće, osim ako je to u krugu porodice ili za vrijeme praznika, a sasvim je uobičajeno da se jede vani. Vjerovatno je slabija potražnja svježih namirnica u marketima, uslovljena visokim cijenama proizvoda, zadnjih godina doprinjela tome da se kuhanje kod kuće, smatra luksuzom privilegovanih.

Specifične namirnice

Začini su srce malezijske kuhinje, a ova zemlja njima obiluje. U velikoj mjeri se koriste u svom svježem obliku, a priprema kulinarskih specijaliteta je nezamisliva bez korijandera, tamarinda, kurkume, kumina, čili papričice, bijelog luka, anisa, kardamoma, đumbira, limunske trave, listića karija i cimeta. Kokos i palma su nezamjenjive namirnice u malezijskoj kuhinji.

U pripremi slanih jela, poput ražličitih karija i umaka, mnogo se koriste kokosovo vrhnje i maslac, a u gotovo svim desertima glavni sastojak čini kokosovo mlijeko. Od biljjnih ulja je najviše u upotrebi palmino, a u pripremi kolača se najčešće koristi palmin šećer ili ‘gula melaka’Riža je osnovna žitarica u malezijskoj kuhinji, no pored nje rezanci ili nudle koje se spravljaju od rižinog brašna a kakve poznajemo u kineskoj kuhinji,  su neizostavni dio kulinarskog nacionalnog identiteta.

U Maleziji se jede i ražličito meso. Malajci kao većinska etnička grupa muslimana u Maleziji iz vjerskih razloga ne konzumiraju svinjetinu i tržište hrane je u velikoj mjeri, upravo zbog toga, prilagođeno halal načinu ishrane. Piletina je vrlo pristupačna i jeftina, gdje se najfinijom sortom smatra ona sa nazivom ‘kampung’ a proizvedena je tradicionalnim tehnikama u seoskim domaćinstvima.  Jede se i meso guske i patke. Kineska jela mogu sadržavati svinjetinu. Popularna je i upotreba govedine, iako ne kod hinduističke i budističke populacije. Kozje meso je na cijeni, a od njega se izrađuju umaci, kariji i supe. Morski plodovi, škampi, račići, hobotnice, lignje i drugi mekušci u svježoj ili osušenoj varijanti su ono što svim tim specijalitetima jugoistocne Azije daje posebnu notu. Po tome ni Malezija nije izuzetak jer, kao poluotok sa izlazom na  Južno kinesko more, ima dostupnost svježe ribe koja zauzima veliku ulogu u prehrani Malezijaca. Većina jela, bilo da se radi o umacima od mesa ili ribe, je  poslužena sa  povrćem kao prilogom, a povrće je zbog stabilne i povoljne klime dostupno u Maleziji tokom čitave godine. Isto vrijedi i za voće. Veći dio godine, možete uživati u plodovima duriana, ličija, manga i rambutana.

Piše: Dženana Hanjalić-Zimić

Dobre Kalorije