Loading

Malezijska kuhinja (III dio)

Važno je znati

U Maleziji ne postoji zabrana prodaje alkohola punoljetnim osobama, ali je zabranjeno posluživanje i konzumiranje alkohola na otvorenom. Od bezalkoholnih pića su najrasprostranjeniji oni u domaćoj izvedbi, pa je uz malezijske specijalitete sasvim očekivano da uz doručak naručite topli crni engleski čaj sa mlijekom po nazivu ‘teh tarik’  a za ručak  ili večeru recimo ‘teh o’ ais limau’ ili ledeni čaj sa limunom koji je doista osvjezavajući na malezijskim sparinama.

Svi specijaliteti se mogu konzumirati na licu mjesta ali isto tako postoji varijanta ‘za ponijeti’ pa ako naglasite ‘bunkgos’ nemojte se iznenaditi ukoliko recimo, ovaj ledeni čaj dobijete u običnoj plastičnoj kesi svezanom komadom plastične kanape.

Kada govorimo o hrani za ponijeti, ono što je prepoznatljivo za Maleziju jesu  i noćne pijace ‘pasar malam’ koje se otvaraju u posljepodnevnim satima, traju pretežno do kasno u noć, a na njima se nudi hrana spremljena na licu mjesta. Ove noćne pijace su posebno prisutne u toku mjeseca posta kada se pažnja posvećuje više duhovnom životu i noćnim molitvama, pa je njihova prisutnost u blizini džamija i više nego poželjna.

Još neki nazivi  veoma popularnih jela u Maleziji

Satay –  meso (u većini slučajeva pileće) ili škampi nanizani na bambusov štapić, ispečeno na roštilju, služi se uz umak od kikirikija

Roti jala – vrsta hljeba/palačinke koja se peče na plati i izgleda poput mreže a služi se sa karijem

Mee goreng – rezanci, nudle od riže u umaku od soje i povrća

Beef rendang – umak od govedine, dosta sličan nekom gulašu, samo sa specifičnim začinima

Nasi goreng – Pržena riža u umaku od soje sa povrćem

Ikan bakar – Riba ispečena na roštilju u svježem lišću banane

Ayam Goreng – Pržena piletina, sa kurkumom i listićima karija

Malezija je pored svoje raznolikosti i prirodnih ljepota i po raznovrsnosti hrane koju tamo možemo naći, doista kulinarski raj na zemlji.  Restorani se otvaraju u ranim jutarnjim satima. Postoji pravilo da će svako pronaći nešto za sebe i da je hrana u Maleziji dosta jeftina. Za veoma male pare možete pojesti veoma ukusan i obilan obrok. Stoga, ukoliko se nekada nađete u Kuala Lumpuru, prijestolnici ove divne države, nemojte bježati od stolova i štandova sa hranom. Sasvim je sigurno da će se oni  koji se usude probati neke od specijaliteta o kojima smo govorili, prijatno iznenaditi i shvatiti i doživjeti bogatstvo mirisa i okusa ove divne kuhinje.

Prva dva članka o malezijskoj kuhinji možete pročitati na:

http://dobrekalorije.ba/malezijska-kuhinja-1-dio/

http://dobrekalorije.ba/malezijskakuhinja2/

Piše: Dženana Hanjalić-Zimić

Dobre Kalorije