Loading

Malezijska kuhinja (II dio)

Karakteristike malezijske kuhinje

Hrana u Maleziji, baš kao i njene većinske etničke grupe, se uglavnom dijeli na malajske, kineske i indijske specijalitete koji imaju svoj vlastiti i jedinstveni način pripreme.

Malajska kuhinja

Malajci u Maleziji predstavljaju grupu domicilnog stanovnistva i doseljenika po nazivu proto-Malajci u čijem porijeklu imamo mješavinu  indijskih, tajlandskih, arapskiih i kineskih predaka. Shodno ovim kombinacijama i karakteristikama etničkih grupa koji čine ovu populaciju, nastala je i malajska kultura i kuhinja. Kada govorimo o malajskoj kuhinji, postoji neka osnovna podjela jela po načinu i metodama kuhanja pa imamo ‘masak merah’ gdje se meso i povrće spravljaju u umaku od paradajza , ‘masak lemak’ gdje se koristi kokosovo mlijeko, ‘masak asam’ sa kiselkastim okusom tamarinda i na kraju ‘masak pedas’ koji uključuje pripremu svega onog što asocira na ljuto. Veoma važan sastojak koji se koristi u mnogim jelima malajske kuhinje je svakako tzv. ‘belacan’ (pasta od škampi). Jedno od najpopularnijih jela u Maleziji je svakako  ‘Nasi Lemák’. Neki ga, zbog svoje rasprostranjenosti sa pravom smatraju i nacionalnim specijalitetom Malezije. Nasi Lemák je jelo sačinjeno od riže kuhane u kokosovom mlijeku, sa ljutim sosom od inćuna i čilija po nazivu ‘sambal ikan bilis’ , kriškama krastavice, tvrdo kuhanim jajima i preprženim kikirikijem se tradicionalno pakuje i služi u  svježem bananinom lišću. Ono što je specifično za konzumaciju malajskih specijaliteta kod lokalnog stanovništva, jeste to da se jede desnom rukom i da je upotreba escajga i pribora za jelo svedena na minimum.

 nasi lemak

Indijska kuhinja

Nakon sto je malezijski poluotok potpao pod patronat Velike Britanije u 19. stoljeću, trgovci i radnici iz Indije su naselili ovu zemlju u velikom broju. Kao rezultat toga, hrana koju su spravljali doseljenici iz Indije je poprimila uticaj Malezije.  Tako se u Maleziji danas u restoranima mogu pronaći  prilagođeni neki novi indo-malajski specijaliteti, pa do autentičnih jela koja su prepoznatljiva za područje sjevera ili juga Indije. Indijska hrana je veoma popularna  u Maleziji po svojim ukusom bogatim karijima, bryani riži i hljebovima kao što su chapati, naan i roti. Ono što je indijsku kuhinju odvojilo i učinilo specifičnom konkretno u ovoj zemlji, jesu stolovi i štandovi  sa hranom, koji se zovu ‘mamak’ a koji su prepoznatljivi u većini slučajeva za Indijce i uslugu pravljenja i služenja hrane, gotovo na ulici. Jelo koje svakako morate probati prilikom posjete jednog ovakvog štanda  sa hranom, jeste ‘roti canai’ koja je vrsta  maslenice,tj. jufke koja se peče na plati i kao takva služi najčešće ša karijem od pilećeg mesa ili sosom od leće/dala.

 

Kineska kuhinja

Kineska hrana se podjednako kao i indijska, asimilirala sa lokalnim utjecajima. Kinezi su sa sobom pored bogate kulture, jezika i vještina u Maleziju donijeli i njihovu kuhinju sa svojim različitim pokrajinskim stilova. Osnovni sastojci za kineska jela  uključuju svakako rezance/nudle od riže, tofu i soja sos.  Hokkien kuhinja je vjerojatno najprepoznatljiviji kineski stil u Maleziji. Jednom od najpopularnijih jela u Maleziji pod nazivom ‘Char kway teow’ koji ustvari predstavlja rižine nudle u soja sosu sa povrćem i mesom, se pripisuje pripadnost upravo toj Hokkien kuhinji. Ono što je specifično za kineska jela su da preferiraju kuhanje na pari i čestu upotrebu voka.

Nyonya kuhinja

Asimilacija doseljenika sa  malajskom kulturom i društvom je prirodni proces koji je usljedio kroz historijski razvoj Malezije, a jaki uticaji ove nove hibridne kulture je ustvari nametnuo i nastajanje još jedne jedinstvene kuhinje. To će se kasnije prepoznati kao  Nyonya (što u nekom slobodnom prijevodu znači udomaćeni ženski doseljenik iz Kine) kuhinja,  a rezultat je spoja kineske, tajlandske, indonežanske i malajske kuhinje. Iako Nyonya specijaliteti sadrže tradicionalne kineske sastojke, malezijske začine, prema svom načinu pripreme se u velikoj mjeri razlikuju od tradicionalnih kulinarskih metoda. Nyonya kuhinja svojim stilom kuhanja u Maleziji, sasvim sigurno predstavlja oličenje fusion kuhinje.  ‘Laksa’ vrsta riblje čorbe sa rižinim nudlama, je vjerojatno jedno od najpoznatijih Nyonya specijaliteta među Malezijcima. Nyonya kuhinja je također prepoznatljiva i po svojim lokalnim kolaćićima po nazivu ‘kuih’. Kad smo već kod kolaćića, ovdje svakako treba spomenuti  ‘kuih gulong’ tj. vrstu zelene palačinke sa ekstraktom lišća pandana kao karakterističan sastojak kolaćića sa premazom od kokosovog brašna i palminog šećera.

kuih gulong

Piše: Dženana Hanjalić-Zimić

Dobre Kalorije