Loading

Maline

Malina (lat. Rubus idaeus) je zeljasta biljka iz porodice ruža. Vjeruje se da je malina porijeklom iz Južne Azije i da je toliko stara da su je jeli i pećinski ljudi. Tokom mnogih stoljeća cijenjena je kao ljekovita biljka. Stari Grci pripisivali su joj moć poticanja plodnosti, u koju su svrhu više koristili njene listove nego plodove.

Međutim, očaravajući okus ploda maline najzaslužniji je za njen današnji status vrhunski popularnog voća.

Sastav i ljekovitost maline

Malina je bogata antioksidansima. Stotinu grama plodova maline daje 44 % dnevne preporučene količine vitamina C. Sadrži i resveratrol, koji usporava starenje, te visok udio elagične kiseline, koja djeluje antikancerogeno. U njenom sastavu su i vlakna, folna kiselina, vitamin K, vitamin E5, mangan, magnezij, bakar, kalij i omega 3 masne kiseline.

Redovna konzumacija uljepšava ten, jača kosu, poboljšava zdravlje probavnog i kardiovaskularnog sistema, osnažuje imunitet i štiti od upala. Malina smanjuje djelovanje slobodnih radikala te štiti od raka debelog crijeva, dojke, maternice, jednjaka i prostate. Fitonutrijenti u malini sprečavaju širenje stanica raka te ih potiču na apoptozu, odnosno samouništenje.

Sprječava debljanje i dijabetes

Ketoni u malini zaslužni su za kontrolu glukoze u krvi pa pomažu u sprečavanju pretilosti i dijabetesa. Ketoni potiču metabolizam masti, smanjuju masne naslage i sprječavaju bolesti vezane uz gojaznost. U istraživanjima, ljudi koji su konzumirali hranu s visokim udjelom masnoća, uz konzumaciju ketona maline nisu dobivali na težini.

Unosom maline aktivira se hormon adiponektin, od čijeg nedostatka pate ljudi s dijabetesom tipa 2. Adiponektin vraća ravnotežu u krvi, smanjuje rizik od srčanog udara i bolesti koje prate dijabetes tipa 2.

Najviši prirodni zaštitni faktor

Ulje sjemenki čileanske maline posebno je, jer sadrži visoke nivoe omega 3 i omega 6 esencijalnih masnih kiselina, te vitamina E. Zahvaljujući njima odlično štiti kožu od jakog sunca. Procjenjuje se da je zaštitni faktor (SPF) ovog ulja između 28 i 50, ovisno o uslovima uzgoja. Može se koristiti ne samo kao zaštita od sunca, nego i za tretiranje bora, strija, ekcema, dermatitisa i općenito svih upalnih stanja kože. Vrlo je stabilno te se može nanositi samostalno ili dodavati u kozmetičke pripravke.

Ljekovitost lista maline

Plodovi maline izvanredno su ukusni i zdravi, ali ljekovitost listova mnogo je veća od plodova. Malinu nazivaju i ženskom biljkom jer liječi mnoge tegobe ženskih organa. Čaj od listova pomaže kod menstrualnih grčeva, jakih krvarenja i iscjetka. Može se piti prije, tokom i nakon poroda.

Redovno konzumiranje čaja od listova maline tokom trudnoće jača i tonizira maternicu, sprječava pobačaj, pomaže tijekom poroda i sprječava jako krvarenje nakon poroda. Nakon poroda ubrzava oporavak maternice i potiče stvaranje mlijeka. S konzumiranjem ovog čaja počnite od trećeg mjeseca trudnoće. Pijte dvije do tri šalice na dan.

Čaj se koristi i za jačanje desni, dezinfekciju krajnika, sprečavanje dječjih proljeva i kod očnih oboljenja.

Priprema čaja: žličicu lista maline prelijte sa šalicom vruće vode. Pijte toplo.

Napomena: Čaj od lišća maline ne preporučuje se ako ste u prethodnoj trudnoći imali pobačaj ili ako su trudovi trajali manje od tri sata.
Ljekovito djelovanje maline:

  •     sprječava pretilost
  •     regulira razinu šećera u krvi
  •     smanjuje djelovanje slobodnih radikala
  •     pruža zaštitu od sunca
  •     smiruje kožne tegobe
  •     pomaže kod ženskih bolesti
  •     osnažuje imunitet
  •     štiti od bolesti srca i krvnih žila
  •     snizuje visoku temperaturu

Malina u kulinarstvu

Sezona malina počinje u lipnju. Maline je najbolje jesti svježe, no možete ih koristiti i za pripremu pekmeza, sokova, sladoleda, kolača, slatkih umaka itd. Maline također možete sušiti ili zamrzavati.

Svježe maline upotrijebite u roku od dva dana. Čuvajte ih u hladnjaku.

Maline se obično beru ručno, zbog toga nije potrebno pranje vodom – dovoljno je odstraniti komadiće lišća. Pranjem u vodi malina gubi svoju strukturu i aromu.

Ako ste u prilici, prednost dajte divljim ili organski uzgojenim malinama.

Izvor: http://alternativa-za-vas.com/, izvor fotografije: http://www.coolinarika.com/

Dobre Kalorije
Right Menu Icon