Loading

Maslačak u kulinarstvu

Maslačak je lako dostupna i ukusna samonikla biljka koju uvijek možete brati i jesti tokom njene sezone.

Možete ga koristiti poput špinata – dodati u salatu, umak, tijesto, rižu, supu. Možete od njega napraviti zeleni kašasti sok. Cvjetove maslačka možete pohati ili dodavati salatama, dok neotvorene pupoljke konzervirati poput kapara.

Lišće maslačka najbolje je sakupljati u proljeće, kad još nema gorkog soka.

Cvjetovi se beru za sunčanog vremena, najbolje oko podneva kad su svi cvjetovi otvoreni.

 

“Kafa” od korjenja maslačka

Iskopajte korijenje u proljeće, operite ga, razrežite i ispecite u rerni. Sameljite ga u mlinu za kafu. Pripremajte ga samostalno poput kafe ili kao dodatak jutarnjoj kafi.

 
Čaj od korjenja i lišća maslačka

Stavite šaku svježeg korjena i/ili lišća maslačka na litru vruće vode. Procijedite nakon deset minuta. Pijte 3 šoljice dnevno.

 
Zeleni kašasti sok od maslačka

Sastojci:

  • 1 banana
  • 300 ml vode
  • 100 g šumskog voća (svježeg ili smrznutog)
  • 100 g listova maslačka
  • 1 kašika smeđeg šećera ili meda (opcionalno)

Priprema:

Sve sastojke stavite u blender i blendajte 1-2 minute. Sok popijte odmah, malim gutljajima. Ova količina soka je dovoljna za 1 obrok za jednu osobu.

 
Kremasti umak od maslačka

Sastojci:

  • 1 kg listova i stabljika maslačka
  • malo maslinova ulja
  • 2 mlada luka
  • 1 manja slatka crvena paprika
  • 3 češnja bijelog luka
  • 400 ml pavlake
  • so, biberr
  • malo muškatnog oraščića

Priprema:

  • Sitno nasjeckajte povrće, a maslačkovo lišće na tanke trakice. Na srednjoj temperaturi u većoj tavi malo prodinstajte mladi luk, bijeli luk i papriku, pa dodajte stabljike maslačka i dinstajte još par minuta.
  • Dodajte listove, začinite i dinstajte dok sva tekućina ne ispari, pa dodajte pavlaku.
  • Kuhajte i miješajte dok se ne formira gusti umak, za što je potrebno oko pet minuta.

 

Izvor: http://alternativa-za-vas.com/

Dobre Kalorije
Right Menu Icon