Loading

Matična mliječ

Matična mliječ je pčelinji proizvod, koji se može koristiti u ljudskoj ishrani kao prirodni dodatak. Njome se hrane kraljice pčele i zato na engleskom jeziku nosi naziv royall jelly.

Matična mliječ nije otporna na vanjske uticaje (kao što su svjetlost, neadekvatna temperatura, vlažnost itd.) i vrlo je bitno da se čuva u adekvatnim uslovima kako se ne bi izgubila njena dragocjena svojstva.

Matična mliječ se izuzetno brzo transportuje do svake ćelije u organizmu i ispunjava svoje dejstvo na ćelijskom nivou. Zahvaljujući svom sastavu omogućuje ćeliji da se regeneriše, oporavi, uspostavi normalan metabolički rad i istovremeno je podstiče na diobu. Samim tim tkiva, kao i organizam u cjelini uspostavljaju svoje normalne funkcije.

Matična mliječ ubrzava rast, poboljšava apetit i san, povećava radnu sposobnost, smanjuje umor i malaksalost. Poznat je i povoljan uticaj na poboljšanje razmjene materija, rad centralnog i vegetativnog nervnog sistema, poboljšanje krvne slike, kontraktilnost srčanog mišića, proširenje krvnih sudova i glatke muskulature bronhija. Veliko interesovanje izazvalo je dejstvo matične mliječi na žlijezde sa endokrinim lučenjem, a samim tim i na plodnost, laktaciju i općenito dugotrajnost života. Ima povoljno dejstvo na povećanje tjelesne mase kod pothranjenih ljudi i djece. Može da utiče na smanjenje rasta tumora i umnožavanje tumorskih ćelija. Nadalje, poboljšava rad jetre i pospješuje njenu regeneraciju. Korisna je u liječenju psihičkih oboljenja. Djelovanje na imunitet je posebno korisno obzirom da je oslabljeni imunitet izražen u svakoj bolesti. Zbog toga ima izuzetna antibakterijska, antivirusna i antiparazitska svojstva. Pošto djeluje na ćeliju kao osnovnu gradivnu i funkcionalnu jedinicu organizma proizilazi da djeluje povoljno na cijeli čovjekov organizam.

Može se općenito reći da je matična mliječ jedini prirodni kompletan dodatak prehrani koji nam može pomoći da izdržimo izazove savremenog načina života i da očuvamo zdravlje koliko je to uopće moguće u uslovima današnjeg življenja.

Čistu, sačuvanu matičnu mliječ možete naći na: http://www.mmm.ba/

 

Dobre Kalorije