Loading

Mikrozeleniš (Microgreens)

Za sve koji vole da se hrane zdravo, a imaju malo prostora i puno volje da proizvedu vlastito povrće, ovo će biti jako koristan članak. Naime, radi se o proizvodnji mikrozeleniša (eng. microgreens).

To nisu klice, niti baby povrće, nego sjeme povrća koje je niklo i ima kotiledone i par pravih listova.

Od materijal vam je potrebno:

  • plitke posude (po vašoj volji, možete koristiti plastične plitke posudice ili posudice od stiropora u koje se pakuje povrće, gljive ili hrana za ponijeti)
  • malo supstrata (sloj od 3-5 cm)
  • transparentna folija koja se koristi u domaćinstvu (dok biljke ne niknu)
  • sjeme povrća.

Od uslova je potrebno:

  • temperatura 20-22 stepena C, pa i malo niža
  • prozorska daska i svjetlost (najbolji su prozori okrenuti prema jugu)
  • redovno zalijevanje.

Nemojte supstrat previše pritiskati, bolje je da je prozračan. Sjeme onih biljaka koje traže svjetlost za klijanje posijte po površini, a ostalo sjeme pokrijte sa malo supstrata, zalijte i pokrijte folijom. Čim primjetite da je sjeme isklijalo skinite foliju. Od ovog trenutka samo redovno zalijevajte i pratite porast. Za otprilike 2-3 sedmice počnite berbu. Kuhinjskim makazama odrežite biljčice. Neke biljke imaju više berbi, kao što je mrkva, peršun, bosiljak itd. Moramo im ostaviti tačke rasta tj. ošišamo samo vršne listove, da bismo ih opet mogli iskoristiti.

 

microgreens

 

Možete ih koristiti za salate, sendviče, kuhanje ili ih stavite u smoothije. Bitno je što u ovom procesu  aktivno mogu učestvovati i djeca. 

Kad biljke budu spremne za berbu, višak spremite u zip vrećice i u frižider. Traju par dana, pa i do sedmicu.  Fino bi bilo sijati u razmacima, da sve biljke ne prispiju odjednom.

U galeriji možete pogledati pimjere biljaka koje možete uzgajati na ovaj način.

 

Pripremila: ing. Šehiza Duraković-Salkić

Dobre Kalorije