Loading

Načini pravilne pripreme namirnica

Za pravilno kuhanje preporučuje se:

Blanširanje – kratko kuhanje namirnica u proključaloj vodi uz zatvoren poklopac. Ukoliko se blanšira lisnato i zeljasto povrće (kelj, kupus, špinat, karfiol, blitva) blanširanje se vrši uz otvoren poklopac, da bi se uklonila isparljiva jedinjenja sumpora, koja otežavaju proces varenja hrane.
Kuhanje u pari – najbolji način pripreme povrća i voća, jer omogućava maksimalno očuvanje vitamina i drugih osetljivih sastojaka. Za ovaj način obrade potreban je zatvoren sistem sa ulošcima s rupicama za namirnice.
Tušenje – kuhanje namirnica u vodi i vodenoj pari. Koristi se u pripremi mesa, složenih jela, povrća i voća. Usitnjeno povrće treba staviti na dno suda i preliti toplom vodom u količini do ¼ zapremine povrća.  Sud se zatvori i na temperaturi ključanja vode namirnice se tuše. Na kraju se dodaju začini, a može i kašičica masnoće.
Pečenje u rerni – način pripreme posredstvom zagrijanog vazduha pri temperaturi od 160-250°C, pri čemu namirnice omekšavaju. Može se primijeniti u pripremi različitih namirnica i jela.
Pečenje na žar ploči – način pripreme pri kojem se ne koristi masnoća, jer se uz to tope masti sadržane u namirnicama. Nedostatak je u tome što se jelo pripreme na visokim temperaturama, pa se gube vitamini i dio minerala. Bolje je namirnice pripremati na žar ploči nego na roštilju, jer ona omogućuje ravnomerniju raspodelu temperature i nema vraćanja jedinjenja gorenja masti na otvorenom žaru, za koje se smatra da su kancerogena. Prije jela obavezno treba ukloniti sve gorenja bilo mesa bilo povrća.

Pripremila: dr. Safija Softić-Namas


 

Dobre Kalorije