Loading

Namaz od suncokretovih sjemenki

Potrebno:

  • 1 šolja oljuštenih sirovih suncokretovih sjemenki
  • 1/2 šolje vode
  • 2 supene kašike maslinovog ulja
  • 2 supene kašike kvascevih pahuljica (delikatesni kvasac)
  • 1/2 čajne kašike himalajske soli
  • sok od pola limuna
  • 1 čehno bijelog luka
  • začini po želji i ukusu (pera mladog luka, suhi ili svježi kopar, začinsko bilje, peršun, korijander itd.)

 

namaz

 

Priprema:

  • Suncokretoe sjemenke potopiti u vodi nekoliko sati (moe i preko noći), prosuti vodu i onda ih koristiti.
  • Sve sastojke ubaciti u blender i izmiksati do glatke konzistencije namaza.
  • Posluziti uz integralni hljeb, integralne krekere, kao namaz u sendvičima ili na svježem povrću, kao kanapee (svježi krastavac, paradajz, paprika i dr.)
  • Ovako pripremljen namaz može stajati u frizideru do 5 dana.

 

Napomena:

  • Kvaščeve pahuljice možete zamijeniti time što ćete smjesi dodati još pola limuna ili pola supene kašike jabukovog sirćeta.
  • Prijedlog za serviranje: namazati na kolutove krastavca ili integralne krekere i dodati masline, popržene sjemenke i sl.

 

namaz od suncokreta

 

Pripremila: Dženana Hanjalić-Zimić

 

Dobre Kalorije
Right Menu Icon