Loading

Namirnica sedmice: LEBLEBIJE (SLANUTAK)

Leblebije obiluju prehrambenim vlaknima i dragocjene su za zdravlje srca i probave.

Zbog bogate zalihe prehrambenih vlakana leblebije su odličan dodatak zdravom načinu ishrane. Pomaže u snižavanju holesterola, čuva srce i održava zdravu razinu šećera u krvi. Ako želiš obogatiti svoju prehranu, ovu mahunarku obavezno uvrsti u jelovnik.

Slijede dijelovi iz knjige ”Najzdravije namirnice svijeta” Georgea Mateljana u izdanju Planetopije, Profila i Udruge Split Zdravi Grad.

Osnovne karakteristike

Dostupnost: cijelu godinu

Čuvanje u frižideru: ne

Rok trajanja: do 12 mjeseci

Priprema: minimalna.

Leblebije, poznate također i pod nazivima naut i čičvarda, bile su popularne već u drevnoj Grčkoj i Rimu. Potiče sa Srednjeg istoka, dijela svijeta gdje se još uvijek jede i gdje je jedna od vrijednih osnovnih namirnica. Iako na Zapadu nije toliko popularan, najkonzumiranija je mahunarka na svijetu.

Njegov ukusni orašasti okus i putrasta, a ipak pomalo škrobasta tekstura odličan je dodatak najzdravijem načinu prehrane. Za bogatiji okus i veću hranjivost, dodaj ga omiljenoj salati.

Zašto bi leblebije morale biti dio najzdravijeg načina ishrane?

Bogata zaliha prehrambenih vlakana lebelebije čine dragocjenim za zdravlje srca i probave. Sadržaj topljivih vlakana također ih čine izvrsnom namirnicom koja pomaže u održavanju zdrave razine šećera u krvi. Koncentrirani je izvor prehrambenih vlakana, koja pomažu u smanjivanju holesterola.

Leblebije, kao i crni grah, sadržavaju purine, što kod nekih ljudi može izazvati zdravstvene tegobe.

Izvor: http://www.zdravakrava.ba/

Dobre Kalorije