Loading

Namirnica sedmice: LUBENICA

Lubenica nije tek ukusno osvježenje za vruće ljetne dane. Prema rezultatima naučnih istraživanja, lubenica posjeduje aktivne tvari koje ublažavaju upalna stanja i mogu pomoći u prevenciji astme, ateroskleroze, dijabetesa, karcinoma debelog crijeva i artritisa.

Slatka i sočna lubenica riznica je najvažnijih prirodnih antioksidansa. Odličan je izvor vitamina C i vrlo dobar izvor vitamina A, koji je u lubenici prisutan poglavito u obliku beta karotena. Crvena boja lubenice potječe od biljnih pigmenata, od kojih najviše pažnje privlači likopen.

Istraživanja su pokazala da se nakon redovne konzumacije soka od lubenice, već nakon tri sedmice značajno povisuju razine snažnih antioksidanasa beta karotena i likopena u krvi.

 

Neutralizira slobodne radikale

Plejada snažnih antioksidanasa iz lubenice putuje po tijelu i neutralizira slobodne radikale. Poznato je da slobodni radikali mogu izazvati brojna oštećenja tjelesnih struktura, naprimjer pospješuju oksidaciju holesterola što može uzrokovati aterosklerozu, uključeni su u procese koji potiču upalu što pogoduje nastanku brojnih bolesti poput osteoartritisa, reumatoidnog artritisa te malignih bolesti.

Antioksidativni nutrijenti iz lubenice – vitamin C, beta karoten i likopen – učinkoviti su u onesposobljavanju tih opasnih molekula i tako štite organizam od bolesti.

 

Zaštita od raka dojke i prostate

Biljni pigment likopen uglavnom asocira na paradajz. Manje je poznato da je likopen prisutan i u lubenici i mangu. Za razliku od drugih fitohemikalija, koji su uglavnom proučavani u studijama na životinjama, likopen je višekratno ispitivan u studijama na ljudima, te mu je dokazana zaštitna uloga u rastućem broju karcinoma. U studijama se najčešće spominje zaštitna uloga kod raka prostatedojke, endometrija i pluća.

Antioksidativna funkcija likopena podrazumijeva zaštitu ćelije i ćelijskih struktura od štete izazvane djelovanjem slobodnih radikala, a to djelovanje važno je i u prevenciji bolesti srca.

Izvor: www.zdravakrava.ba

 

 

Dobre Kalorije