Loading

Namirnica sedmice: MASLAČAK

Mnogi od nas kao djeca otpuhivali su sjemenje ovog cvijeta na sve četiri strane svijeta.

Popularnom maslačku latinski je naziv Taraxacum officinale, a potiče iz Europe i sjeverne Azije. Tokom stoljeća davata su mu mnoga imena; gorko zelje, konjska žućenica, popovo gumance, mliječnjak, radič, regrat, talijanska salata i drugo.

Maslačak je jeftin i pristupačan lijek i hrana, a sada je idealno vrijeme za berbu, jer mu je počela sezona.

Ljekovitost maslačka

Lišće maslačka po vitaminskom bogatstvu nadmašuje čak špinat i paradajz. Sadrži vitamine A, B2, C, D i G, te minerale kalij, natrij, kalcij, fosfor i željezo.

Kao moćan diuretik, blagotvoran je za bubrege i mokraćne organe. Osim što ima diuretska svojstva, potiče stvaranje žuči, čisti jetru, pomaže kod alergija i smanjuje holesterol.

Zbog brojnih hranjivih tvari koje sadrži, lišće maslačka preporučuje se kao dodatak prehrani za trudnice i žene u postmenopauzi. Maslačak je općenito povoljan za ženska oboljenja, a naročito za sprečavanje i liječenje bolesti dojki, cista, karcinoma, otečenosti i kod problema s dojenjem.

Čaj od korjena maslačka

Korijen maslačka moćan je lijek za jetru i želudac. Šest šoljica čaja od korjena maslačka dnevno navodno mogu izliječiti hepatitis u roku od dvije sedmice.

Fitoterapija ovim čajem liječi svakovrsne tegobe. Preporučuje se kod probavnih tegoba, nedovoljnog lučenja žuči, visokog pritiska i manjka apetita.

Stabljike i cvjetovi

Stabljike maslačka pospješuju rastvaranje žuči, reguliraju metabolizam te pročišćuju krv i želudac.

Narodna ih medicina preporučuje protiv dijabetesa i za uklanjanje bradavica. Mažite bradavice mlijekom od stabljika maslačka dok ne otpadnu. Od cvjetova ove biljke dobiva se sirup, kojeg ponekad nazivaju i medom, zbog njihove sličnosti u strukturi. Taj sirup čisti i jača krv i probavu, a pomaže i kod kašlja.

 

Izvor: alternativa za vas

Dobre Kalorije