Loading

Namirnica sedmice: SRIJEMUŠ

Drugi nazivi za srijemuš su: sremuš, crijemuš, divlji luk, šumski luk, medvjeđi luk. Srijemuš naraste 20-40cm. Duboko, u zemlji  ima uspravnu i tanku lukovicu, bijele ili žućkaste boje.
Iz lukovice u proljeće izrastu većinom 2 (rjeđe 3) eliptična, duguljasta i šiljasta lista, tamno zelene boje, sjajni, pri dnu se postepeno sužavaju u dugačku peteljku. Stabljika je uspravna, nešto uglasta i bez listova i na njoj se razvijaju u glavičastim cvjetovima mnogobrojni bijeli cvjetovi zvjezdasta oblika. Okus mu je sličan bijelom luku, samo je jači. Pripada porodici Liliaceae-ljiljani.
Stanište i uzgoj:  nalazi se često u velikom mnoštvu na humusom bogatom, vlažnom i dubokom zemljištu u sjenovitim bjelogoričnim šumama,te kraj rijeka i potoka i u dubokim vlažnim jarcima. Može se uzgajati u vrtu, na sunčanom ili polusjenovitom mjestu, te hranjivom, vlažnom i dobro dreniranom tlu.
Vrijeme cvjetanja: maj, juni.
Upotreba: Medvjeđi luk je pio poznat već i starim Rimljanima koji su mu, kao i danas neki narodni liječnici, dali prednost pred bijelim lujom. Vrlo je dobar lijek kod ateroskleroze, naročito ako je već napredovala. Prepotučuje se kod povišenog krvnog pritiska, kao i bolestima jetre, a i odlično je sredstvo za čišćenje želuca u crijeva.
Ljekoviti dio biljke: Sakuplja se podzemna stabljika, lukovica, a i čitava biljka. Za sakupljanje svježe biljke najbolje je vrijeme april i maj, lukovica se sakuplja  u ljeto i jesen. Biljka se ne smije sušiti jer sušenjem postaje nedjelotvorna. I lukovice se brzo suše, naročito u suhim podrumima i postaju neugledne.  Od listova se pravi odlična salata puna vitamina, a lukovica služi kao pikantan začin. Lukovice se sakupljaju prije sazrijevanja sjemena i mogu se na hladnom očuvati nekoliko dana. Za upoterbu su i nedozreli plodovi koji se pojavljuju ljeti.
U proljeće  srijemuš ima najjača ljekovita svojstva, čisti krv, žuč i jetru od toksina nataloženih u organizmu tokom zime.

Upozorenje: Ne berite ga ako niste sigurni, jer ga je lako zamijeniti za otrovni mrazovac i đurđevak. Lišće im je gotovo isto ali medvjeđi luk miriše na bijeli luk kada se protrlja.

srijemus

 

Dobre Kalorije