Loading

Napravite sami super čokoladu

Sastojci:

  • 1 šolja kokosovog ulja (ili kakao maslaca)
  • 1/2 šolje meda
  • 1/2 šolje sirovog kakaoa 

 

 

Priprema:

  • Kokosovo ulje stavite u šerpicu na laganu vatru da se istopi.
  • U mlako ulje dodajte med i kakao i lagano izmiješajte.
  • Sipajte smjesu u kalupe po želji i stavite u zamrzivač dok se ne stvrdne.
  • U čokoladu možete pomiješati sjemenke, orašaste plodove, suho ili svježe voće, po vašoj želji. Možete dio ulja zamijeniti tahinom ili kikiriki maslacem. Možete dodati cimet, klinčić, chilli, pa i biber, kao i morsku so. Probajte prije nego odbacite ovu mogućnost, jer je fenomenalna kombinacija. 
  • Napomena: ako pravite čokoladu sa kokosovim uljem, brzo će se početi topiti kada je izvadite iz zamrzivača (može biti i u frižideru). Zato je potrebno da stoji u frižideru i servira se odmah nakon vađenja iz frižidera. Ako koristite kakao puter, nećete imati ovaj problem.

 

Pripremila: Dr. Safija Softić-Namas

Dobre Kalorije
Right Menu Icon