Loading

Ne bacajte koru lubenice

Koru lubenice čine vanjska koža i tvrdi zelenkasto-bijeli rub. Ovaj se dio lubenice gotovo uvijek baca, a da nismo ni svjesni koliko on ima dobrobiti.

Kora lubenice je potpuno jestiva (ako je iz organskog uzgoja) i ima diuretski učinak, pomaže u snižavanju krvnog tlaka te pomaže bubrezima da pravilno vrše svoju funkciju. Brojne studije potvrdile su da je kora lubenice odličan izvor vitamina C, B6 i A te magnezija, cinka i kalija.

Crvena sredina je bogata likopenom, snažnim antioksidansom koji sprečava mnoge bolesti. Zanimljivo je da se 95% tvari koje donose zdravstvene dobrobiti nalazi upravo u kori.

1. Pomaže u trudnoći

Aminokiselina citrulin, koja se nalazi u voću, pokreće biokhmijske procese u krvotoku koji vašim žilama pomažu da se opuste. Kod trudnica u trećem tromjesečju, kora lubenice pomoći će smanjiti ili potpuno ukloniti pojavu grčeva.

2. Sprečava artritis i reumu

Kora lubenice bogata je beta-karotenom i vitaminom C. Oni učinkovito suzbijaju upalne procese koji mogu uzrokovati artritis ili kostobolju i druge oblike reume.

3. Prevenira srčani udar i druge teške bolesti

Kombinacijom folne kiseline i drugih vitamina, kora lubenice igra važnu ulogu u smanjenju rizika od srčanog udara, moždane kapi i raka debelog crijeva.

4. Regulira krvni tlak

Kalij i magnezij, uz razne kiseline koje ovo voće sadrži, u međusobnoj kombinaciji pomažu čuvati zdravlje krvnih žila i dobar protok krvi. Lubenica također održava najbolji omjer elektrolita u krvi te umanjuje kiselost organizma, što su važni elementi za stabilan krvni tlak.

5. Sprečava upale

Likopen iz lubenice je snažni antioksidans. Kao i drugi antioksidansi, likopen je vrlo učinkovit u borbi protiv slobodnih radikala koji su glavni uzrok upala.

6. Pojačava libido

Za lubenicu se kaže da je “prirodna Viagra”. Zahvaljujući aminokiselini citrulin, koja se nalazi u kori, lubenica snažno pojačava libido. Istraživanja su pokazala da lubenica pomaže muškarcima s lakšim oblikom erektilnog poremećaja.

7. Čuva zdravlje očiju

Uz pomoć vitaminima A i C, te uz beta karoten i druge nutrijente, ova voćka čuva zdravlje vaših očiju i dobar vid.

Recept

Sok od lubenice

Sok od kore lubenice ima brojne dobrobiti za vaše zdravlje. Kora lubenice pomaže u opskrbi stanica kisikom i čisti ih od toksina. Antioksidansi iz lubenice čuvaju vaš mladenački izgled i zdravlje kože.

Sastojci:

  • 3 šalice lubenice iz organskog uzgoja, izrezane na kockice
  • sok od limuna, po želji
  • 1 čajna žlica đumbira u prahu
  • ½ čajne žlice sjemenki bosiljka
  • nekoliko listova metvice
  • nekoliko kockica leda

Priprema:

Operite lubenicu pod tekućom vodom. Prerežite je na polovice i uklonite tamne sjemenke. Mekane bijele sjemenke možete ostaviti, one također imaju zdravstvenih dobrobiti.

Lubenicu s korom izrežite na kockice. Sve sastojke stavite u blender i miješajte dok se ne sjedine.

Ohladite sok i servirajte.

 

Izvor: Alternativa za vas

Dobre Kalorije