Loading

Neka pravila uvođenja nemliječne dohrane

Uvođenje nemliječne dohrane prije četvrtog meseca starosti bebe je NEPOTREBNO, a nakom šestog meseca NEOPHODNO.

 

Evo nekih pravila u vezi uvođenja čvrste hrane:

1. Svaka NOVA NAMIRNICA se uvodi pojedinačno na 3-4 dana, u početku malo, a potom se količina postepeno povećava do punog obroka. Nove namirnice se daju uvijek u kasno prijepodne, podne ili rano poslijepodne kako bi se do večernjih sati ispratila djetetova reakcija na ovu namirnicu.

2. Ukoliko se kod djeteta neposredno nakon jela ili nešto kasnije javi ALERGIJA NA HRANU, treba obustaviti davanje dotične namirnice i naknadno kontaktirati ljekarsku službu.

3. HRANA se na početku daje specijalnim kašičicama za bebe, sa vrhom prekrivenim mekanim materijalom i sa dugačkom drškom. Nakon uvođenja čvrste hrane može se i mora započeti sa davanjem prokuhane VODE i to kašičicom, kasnije iz čaše.

4. Bebu NE HRANITI dok priča, plače, leži, hoda trči ili se igra. HRANITI bebu isključivo u sjedećem položaju i to tako da uvijek može da vidi lice osobe koja je hrani, a poželjno je da dijete jede za stolom sa ostalim članovima porodice.

5. U prvoj godini djetetovog života u njegovoj ishrani NE TREBA KORISTITI šećer i vještačke zaslađivače, med i proizvode od meda, čokoladu i slatkiše, bjelance, kikiriki (štapiće sa kikirikijem, smoki…), orahe, lješnjake, bademe, plodove mora, sjemenke, kokice, čips, mineralnu vodu i gazirane napitke.

Više o ovome možete pronaći u knjizi Kuvarski dnevnik bebe Marte.

X