
Njoki od bundeve
Tjestenina je jedno od najpoznatijih namirnica na svijetu. Pravi se na milion načina. Donosimo recept u čast naše namirnice sedmice – tikve (bundeve).
Ako baš i niste ljubitelj tikve, ovo je jedan od načina da je ipak jedete, a da ne osjetite njen okus. Za one koji je vole, ovo će biti pravi neobični užitak.
Recept donosimo sa bloga: http://domacica.com.hr/
Sastojci:
- 1 kg hladnog pirea od bundeve
- oko 350 – 400 g brašna
- 1 veliko cijelo jaje
- 125 g maslaca
- ružmarin
- so
- biber
parmezan - po želji bijeli luk, sušeni šeri paradajz, bosiljak…
Priprema:
- Bundevu ogulite i nasjeckajte na sitno (ja ju naribam na kolutove pomoću ribeža za krastavce, puno je lakše). Skuhajte ju i napravite pire. Pire prije upotrebe ohladite.
- Ohlađenom pireu dodajte jaje, so, biber i 350 g brašna. Zamijesite tijesto. Ukoliko bude trebalo dodajte još brašna. Tijesto će biti pomalo ljepljivo, ali ne smije vam se ljepiti za ruke. Ostavite tijesto da odstoji 5 minuta. U veći lonac stavite vodu i dobro posolite, pustite da zakuha.
- Tijesto pomoću brašna razvaljajte na debljinu oko 1 cm, zatim ga izrežite na trake debljine 1 cm, pa trake režite na male kockice također debljine oko 1 cm, pritom si stalno brašnite površinu i tijesto kako biste si olakšali posao. Njoke kuhajte u kipućoj vodi sve dok ne isplivaju na površinu.
- U međuvremenu na maslacu popržite ružmarin. Ukoliko želite ovdje možete dodati i malo nasjeckanog bijelog luka, sušenog šeri paradajza i bosiljka. Začinite po želji. Umakom prelijte njoke, te posipajte parmezanom ili sirom po želji.