Loading

Obični hljeb bez brašna

Ovaj recept poklanja nam Amira Mujačić, blog Zdravi tinejdžeri.

Ako želite da vaša djeca uživaju u veselom sendviču bez grižnje savjesti, predlažem hljeb bez brašna, bez ijedne mrve brašna.

Hljeb je pun proteina i preporučuje se kao dobar izvor energije prije značajnijih fizičkih aktivnosti te kao doručak, kao najvažniji obrok u toku dana. S ovakvim hljebom zaboravite na strah od debljanja, od glutena i drugih problema koji mogu nastati prekomjernim konzumiranjem pšeničnih – bijelih hljebova. Jednostavno se priprema, a svježinu zadržava i do četiri dana, tako da se preporučuje čuvati u lanenoj krpi u frižideru. 

 

Detalji

  • Vrijeme pripreme: 00:10
  • Vrijeme kuhanja: 00:45
  • Kuhinja: moderna

Sastojci

  • 4 jaja
  • 100 ml jogurta ili kefira
  • 250 gr zobenih mekinja (ili samljevenih zobenih pahuljica)
  • 3 kašike maslinovog ulja
  • 100 gr sjemenki (lan, susam, bundeva, suncokret)
  • malo soli
  • 1/2 kašikice sode bikarbone

Priprema

  • 1Sve sastojke dodajte u zdjelu i dobro izmiješajte. Ako je smjesa rijetka, dodajte još malo zobenih mekinja ili pahuljica.
  • 2Istresite u kalup za pečenje i pecite na 180 stepeni oko 45 minuta. Provjerite nožem da li je pečeno.
  • 3Kada se ispeče, isključite rernu i ostavite da se hljeb ohladi u rerni.
Dobre Kalorije
Right Menu Icon