Loading

Obrok u tegli – ručak (idealno za posao)

 Danas donosimo nastavak članka o jelima iz tegle, koja vam uveliko mogu olakšati zdravu ishranu, pogotovo ako živite brzim načinom života, a na poslu ste prisiljeni jesti brzu nezdravu hranu.

 

lunch

Salata od leblebije i ječma

chickpea-mason-jar-salad

Nekima će korištenje ječma možda predstavljati problem ispočetka, ali samo je stvar navike. Slično kao kad počnete koristiti smeđu rižu. Dajte mu priliku, jednostavno je i zdravo.
Sastojci:
Ječam:
  • 1 1/4 šolje lomljenog ječma
  • 1 kašika maslinovog ulja
  • 1 čehno bijelog luka (samljeti)
  • 1/4 kašikica soli

Klasični grčki dresing:

  • 1 šolja avokada
  • 1/2 šolje sirćeta
  • 3-4 čehni bijelog luka (samljeti)
  • 1 kašika suhog origana
  • 2 kašike senfa
  • 1 1/2 kašikice soli
  • 1 kašikica bibera
  • 1 kašika meda
Salata od leblebije i celera:
  • 3 šolje kuhane leblebije
  • 4 stabljike celera, izrezane
  • 2/3 šolje isjeckanog crvenog luka
  • 1 šolja isjeckanog svježeg peršuna
  • 1/3 šolje grčkog dresinga ili maslinovog ulja s limunom

Zeleniš:

  • Miješane zelene salate (1-2 šake po salati)
  • 1/4 šolje bundevinih ili suncokretovih sjemenki
  • 1 šaka grožđica
  • masline, isjeckane na tanke listiće
  • rikota sir (ako želite)

 

Priprema:
  • uzmite šolju ječma i dodajte 2 i 1/2 šolje vode ili temeljca da kuha. Kad prokuha smanjite temperaturu, kuhajte pokriveno dok se skoro sva tečnost upije, a to je oko 40 do 50 minuta. Isključite i ostavite da stoji 5 minuta. Dobićete oko 3 do 3 i 1/2 šolje skuhanog ječma.
  • Dresing: pomiješajte sve sastojke u blenderu i flaši i izmućkajte da dobijete emulziju.
  • Slata od leblebije i celera: pomiješajte leblebije, celer, crveni luk i peršun. Promiješajte sa dovoljno dresinga da se lijepo rasporedi sa sastojcima. Ostavite sa strane.
  • Tostirajte sjemenke na suhoj tavi da lagano porumene i postanu hrskave.
  • U tegle redajte mješavinu leblebija sa 1-2 kašike dresinga. Dodajte ohlađen ječam, onda zelenu salatu (ostavite malo mjesta pri vrhu). Pospite maslinama i rikota sirom.

 

Veganska salata

 

cobb-salad

 

Kao za većinu salata, dresing će odlučiti da li će biti zdrava ili ne.

Ovaj recept sadrži mnogo povrća, pa će vam to pomoći i u borbi protiv upala, skupa sa jabukovim sirćetom.

Sastojci:

  • 1 šolja iseckane mrkve
  • 1/2 šolje isjeckanog luka
  • 1 šolja mini paradajza
  • 1/4 šolje izrezane narandže
  • 1 šolja isjeckanog avokada
  • limun za svježinu avokada
  • 1-2 šake pune mješanog zelenila

Dresing od jabukovog sirćeta:

  • 1/4 šolje jabukovog sirćeta
  • 1/2 šolje maslinovog ulja
  • 3 kašike isjeckanog mladog luka
  • 2 kašike senfa
  • 1 kašike meda

Priprema:

  • Ova salata je pogodna da dodate svega po malo i kada pomiješate dobijete perfektan zalogaj svaki put. Jedino na što trebate paziti je da dresing dodajete tek onda kada je želite konzumirati, inače će postati mekana.

 

Pasta od tikvica sa dresingom od avokada i kelja

 

cobb-salad

“Pasta” od tikvica je odlična zamjena za pravu pastu
Ovaj dresing je s avokadom, koji sadrži vrlo zdrave masnoće.
Sastojci:
Salata:
  • 1  1/2 šolja izrendanih tikvica
  • 1/2 šolje graha
  • 1/2 šolje isjeckanog celera
  • 172 isjeckane narandžaste babure paprike
  • Skuhana piletina, isjeckana
  • Po želji dodati: 1/4 šolje rikota sira, 2 kašike maslina
Dresing od avokada i kelja:
  • 1/2 šolje kelja
  • 1/2 šolje avokada
  • sok od 1 limuna
  • 2 kašike maslinovog ulja
  • 2 kašike jogurta
  • 1/2 kašikice soli i biber

 

Priprema:

  • Tikvice izrendajte i ostavite sa strane
  • U blenderu izmiksajte sve sastojke za dresing
  • Naspite 1/2 dresinga u teglu (tako u 2 tegle)
  • Dodajte celer.
  • dodajte papriku, pa grah i piletinu
  • Pospite sirom a dodajte paradajz i masline
  • Na kraju dodajte izrendane tikvice. Pokrijte i ohladite u frižideru. Može stajati do 5 dana u frižideru.
  • Kada želite da jedete ovaj obrok samo okrenite teglu prije konzumiranja da se dresing rasporedi po svim sastojcima i spremno je za jesti.

Okusite dugu iz tegle

 

rainbow-mason-jar-salad

Čuli ste da biste trebali jesti u duginim bojama?
Ova salata baš tako izgleda, a sadrži tonu vitamina i ostalih nutrijenata, koje većina ljudi ne pojede ni u toku cijele sedmice.
Sastojci:
  • 1/2 šolje crvene kinoae
  • 1 limun (iscijeđen)
  • 1 kašika avokada
  • 1/4 rikota sira
  • 1 šolja mini paradajza
  • 1 nrandžasta paprika babura
  • 4 šolje špinata
  • 3-4 rotkvice
  • 1 šolja leblebije
  • 1 šolja graha
  • 1 šolja isjeckanog celera
  • 4 šolje ljubičastog kupusa
 Priprema:
  • Skuhajte kinoau po instrukcijama na pakovanju i ohladite. Pomiješajte je sa sokom limuna, kašikom maslinovog ulja i komadićima rikota sira. Ostavite sa strane.
  • Pripremite sastojke tako što ćete izrezati mini paradajz, papriku i rotkvice, leblebije i grah, te izrezan celer.
  • Uzmite 4 tegle i dodajte kinou na dno, ljubičasti kupus, pa paradajz, paprike, rotkvice, leblebije, grah, celer i 1 šolju špinata.
  • Ohladite u frižideru. U frižideru može stajati do 4 dana.

 

Nastavak donosimo sljedeće sedmice u članku “Obrok u tegli – večera”.

Izvor: Prilagođeno sa Healthy holistic living

Dobre Kalorije
Right Menu Icon